U ugodnom ambijentu knjižare Megastore u Bogovićevoj 7, prošli je tjedan održana promocija autorice Nives Madunić Barišić, urednice i dramaturginje u redakciji Dramskog programa na Hrvatskom radiju, te nagrađivane autorice nekoliko dramskih tekstova, izvođenih na radiju i u kazalištu.

Riječ je o trećem romanu po redu u seriji romana o istražitelju Melkioru zanimljivog naziva MRAK ILI STRAH.

Kako i zašto ste se, općenito odlučili pisati, i kako to da ste odabrali dječju literaturu?

Pisati sam počela rano, već u osnovnoj školi. Voljela sam čitati, književni susreti s tada poznatim književnicima za djecu su me nadahnuli, a učiteljice i profesorice u školi potaknule da razvijam maštu i pišem. Malo po malo dokotrljala sam se i do fakulteta te upisala Akademiju dramske umjetnosti jer sam kako knjigama i pričama oduvijek bila jednako fascinirana i kazalištem. Neke životne okolnosti odvele su me i na radio te su moje prve profesionalne spisateljske rečenice nastale baš za dramske emisije radija te za kazalište. Kada pišem, pišem ono što bih i sama željela pročitati, a ja volim čitati i priče za djecu. Volim pretjerivati, igrati se i maštati a literatura za djecu upravo to i dopušta zato i volim pisati za djecu.

1

Upravo je izašla treća knjiga. Kakve su reakcije na prve dvije i što očekujete od treće?

S obzirom na to da se svaka nova knjiga Melkiorovih pustolovina tiska u sve većoj nakladi čini mi se da i u ova nevesela vremena djeca čitaju, a roditelji, djedovi i bake kupuju knjige djeci. Moj Melkior i njegova prijateljica Greta osvojili su već mnoga dječja srca. Postoje pravi mali fanovi ovih junaka. I sama sam voljela romane Ivana Kušana te sam nakon prva dva krenula čitati sve što je on napisao. Vjerujem da je tako i s mojim romanima. Dokle god su zapleti napeti, a likovi duhoviti djeca ih žele čitati. Mrak ili strah je vrlo napet, najnapetiji roman do sada. Vjerujem da će se djeca jako razveseliti čitajući ga.

Likovi su životinje, a ne ljudi? Zašto? Je li tako lakše opisati i dočarati osobine?

Ja volim životinje, one su već svojim tjelesnim različitostima nadahnjujuće. Osim toga kada životinjama pridajete karaktere ne postoji opasnost da se netko iz vaše okoline pronađe u likovima iz vaših knjiga. Tako se nitko ne može uvrijediti.

Nives Madunić Barišić
Nives Madunić Barišić

Jeste se i Vi bojali mraka? Nadate li se da će knjiga pomoći u svladavanju mračnih tajni koje se kriju ispod kreveta ili vire iz ormara?

Ja sam se bojala mraka. Pa i danas ga se pomalo bojim. Iz mraka izlaze razna čudovišta… Samo danas se moram praviti da se ne bojim jer sam, navodno, odrasla, a navodno, odrasli se ničega ne boje.

Djeca nisu naivna i prepoznaju naše strahove zato ja njih ne želim varati, ali im želim reći da ponekad strah hranimo i čuvamo kao da je nešto što nam je jako potrebno umjesto da se suočimo s njim, pokažemo mu dugi nos i isplazimo jezik te se pohrvamo s njim i riješimo ga se. Nisu svi strahovi potrebni. Nisu svi strahovi ni opravdani.

Ipak ja ne želim dijeliti lekcije djeci nego im prije svega nudim dobru priču a ispodkrevetni svijet je dio te priče.