Nina Badrić i Petar Grašo s pjesmom Nemoj (Tonika/Aquarius Records) deseti tjedan zaredom borave na prvom mjestu HR Top 40. Time su postali prvi izvođači nakon dvije godine koji su spojili deset uzastopnih tjedana na vrhu liste najemitiranijih snimaka u hrvatskom radijskom eteru.

Prljavo kazalište se nalazi na drugoj poziciji sa singlom Makni se (Houra Group/IDM Music), a Parni valjak i Igor Drvenkar imaju treći najemitiraniji naslov (Bogati će pobjeći na MarsCroatia Records). Suradnja Mije Dimšić i Nene Belana Ajmo u đir (Dallas Records/Croatia Records) boravi na broju četiri, dok krug petero najemitiranijih zatvara Damir Kedžo (Moje srce jeCroatia Records).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 28. kolovoza do 3. rujna 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
Balada Nemoj je prva pjesma od Trebaš li me (Eni Jurišić i Matija Cvek, Aquarius Records/Menart, 20 tjedana) koja je ostvarila deset tjedana na vodećem mjestu liste. Istodobno, singl Nemoj je prvi od snimke Ja još uvijek imam istu želju (Nina Badrić, Aquarius Records, 16 tjedana) koji je spojio minimalno 10 tjedana zaredom na vrhu rezultata mjerenja emitiranosti.

Singl Nemoj je druga pjesma Petra Graše s dvoznamenkastim brojem tjedana na broju jedan (nakon Ako te pitaju iz 2018.) te četvrto izdanje Nine Badrić s deset ili više tjedan na prvom mjestu (Dani i godineRekao si Ja još uvijek imam istu želju).

“Ovo godi itekako i sretna sam zbog činjenice da smo 10 tjedana broj jedan na top listi“, riječi su Nine Badrić, “u vremenu kad su pjesme brzopotezne i lako zamjenjive, presretna sam što se ‘Nemoj’ uvukla ljudima pod kožu, baš kao i meni i Petru i što je publika drži toliko dugo na broju jedan. Hvala im na tome.

Ovoga tjedna lista bilježi šest promjena. Među najemitiranijima su se po prvi puta našle tri snimke.

Najviši novi ulaz ovoga tjedna ostvario je Jure Brkljača s baladom Treba znati reći kad je kraj (Hit Records, broj 20). U pitanju je pjesma koju je Jure Brkljača predstavio na nedavno održanom festivalu Večeri dalmatinske šansone i dobitnica nagrade za najcjelovitije djelo.

Ovo je treći puta u posljednjih godinu i pol dana da Jure Brkljača ima najviši novitet na HR Top 40. U lipnju prošle godine, ušao je među najemitiranije sa singlom Postoji san (Hit Records, broj 10), dok je 22. svibnja ove godine ušao na listu s pjesmom Isti ka i ti (duet s Dinom PetrićemHit Records, broj 7). Istodobno, Jure Brkljača je jedan od četiri izvođača koji u ovotjednim rezultatima mjerenja emitiranja ima dva singla (Prljavo kazalište, Parni valjak i Igor Drvenkar, Tony Cetinski). Isti kao i ti, njegova suradnja s Dinom Petrićem, kolegom iz prve sezone emisije The Voice Hrvatska, ovoga tjedna se nalazi na 19. mjestu.

Veselim se što je pjesma ‘Treba znati reći kad je kraj’ ostvarila ulaz na visoko dvadeseto mjesto HR Top 40 najemitiranijih te se toplo nadam da će pronaći put do srca publike kao i moje dosadašnje pjesme“, izjavio je Jure Brkljača, zahvalivši se Miroslavu Rusu i Nikši Bratošu na suradnji.

Na 39. poziciji liste ovoga tjedna ušla je Mia Negovetić sa singlom Plešem sama (Croatia Records). U pitanju je prvo izdanje Mije Negovetić nakon točno godinu dana, otkako se među najemitiranijima pojavila pjesma Mijenjam se (Croatia Records).

Novi singl, koji kombinira baladu s modernim produkcijskim trendovima, progovara o temi neshvaćenosti umjetnika te ističe kako se “nikada ne treba prilagođavati tuđim željama, već da u svemu treba ostati svoj, pa makar ‘plesali sami'”.

Među 40 najemitiranijih ušla je i grupa Kojoti s pjesmom Danima (Dancing Bear, broj 40). Time je bend Kojoti prvi puta ušao na HR Top 40.

Singl Danima je prvo izdanje objavljeno nakon albuma Sve je pod kontrolom? Iz 2019. godine. Za novu snimku, točnije refren iste, član grupe Davor Viduka inspirirao se dokumentarcem o velikanu novog vala Vladi Divjanu.

Jako smo sretni zbog naše nove pjesme koja do sada, od našeg povratka na scenu, ima daleko najbolji start. Pjesmu ‘Danima’ i prema brojevima pregleda na YouTubeu publika je najbolje primila. Nisam se ni okrenuo, a već smo prešli 20 tisuća pregleda na YouTubeu i hrpetinu jako pozitivnih komentara. Također nam je jako drago što smo ušli u Top 40“, kazao je Davor Viduka iz grupe Kojoti, najavivši kako su članovi sastava snimili još singlova koji će se naći na novom studijskom izdanju, “do sada smo Alen i ja imali jako puno TV i radio intervjua i iz prve ruke sam od urednika radijskih postaja čuo da im je naša nova stvar odlična. Nadam se da će se i dalje puno vrtiti na svim mogućim platformama. Puno hvala svima i slušajte i vrtite pjesmu ‘Danima’, danima (i noćima), jer je baš slatka mala ljubavna stvar.

Ponovnim povratkom na listu, titulu najidržljivijeg singla drži NLO (Aquarius Records, broj 27) u izvedbi Miach i Hiljsona Mandele, koji bilježi svoj 50. tjedan mjerenja emitiranja.

Najveći pomak u odnosu na tjedan ranije ostvario je sastav Cambi. (Kad biDallas Records, 14 mjesta – s broja 31 na broj 17). Ovo je drugi puta da je Cambi. s istom pjesmom ostvario najveći skok (izvještaj od 31. srpnja), čime je Kad bi postala treća snimka s dva ostvarena najveća pomaka u 2023. godini. Rezultat grupe Cambi. ranije su napravili Mia Dimšić (Stranac kojeg znamCroatia Records, 13. ožujka i 17. travnja) i Damir Kedžo (Zbog tvojih pogledaCroatia Records, 24. travnja i 29. svibnja).

Prema podacima slušanosti po regijama, balada Nemoj u izvedbi Nine Badrić i Petra Graše predvodi pet regija – Istra i Primorje, Grad Zagreb, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje. Najemitiraniji singl u regiji Dalmacija je Makni se grupe Prljavo kazalište.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.