Foto: infopunkt.tvNakon što je Igor Štimac javno ponudio ostavku, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) razriješio ga je dužnosti, a za vršitelja dužnosti izbornika hrvatske reprezentacije izabran je Niko Kovač.Predsjednik HNS-a Davor Šuker je naglasio kako je dosadašnji izbornik U-21 reprezentacije izabran jednoglasno, istaknuvši kako je želja vodećih ljudi saveza da Kovač ostane i za kormilom ‘A’ reprezentacije i u novom ciklusu bez obzira na ishod dodatnih kvalifikacija za SP.

“Odluka IO-a je bila jednoglasna i svi smo se složili kako je Niko Kovač idealan izbor. To je važna poruka. Žao mi je zbog Štimca, ali moramo misliti na reprezentaciju. Zbog loših rezultata i igara koje nisu bile na nivou koji se očekuje od ove reprezentacije bili smo prisiljeni na ovaj potez. HNS brine o svom poslu,” naglasio je Šuker.

Predsjednik HNS-a je otkrio kako mu Štimac nakon poraza u Glasgowu, ali niti danas nije ponudio ostavku, već je to učinio jedino preko medija.

[infopunkt 7312 2]

Na pitanje hoće li i Šuker podnijeti ostavku ukoliko se ‘vatreni’ ne plasiraju na SP 2014. u Brazilu Šuker je bio jasan. “Nisam odlučivao o izboru igrača, pa nema razloga za mojom ostavkom. Davor Šuker će za svoj posao odgovarati na idućim izborima za predsjednika HNS-a,” dodao je.

Ispred Kovača je težak zadatak, u svega mjesec dana mora posložiti razbijene kockice. Vratiti samopouzdanje među igrače, te pronaći izgubljenu igru. Ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP 2014. održat će se u ponedjeljak, 21. listopada u Zurichu, a termini ‘baraža’ su 15. i 19. studenog.

[infopunkt 7312 3]

[infopunkt 7312 7]

“Niko je bio jedini kandidat. Na moj prijedlog jednoglasno izabran. Niko je bivši kapetan hrvatske vrste, a kao izbornik U-21 reprezentacije ostvario je odlične rezultate”.

Šuker je istaknuo kako se nada da se rastanak sa Štimcem biti ljudski, dodavši kako još uvijek nije poznato tko će Niku Kovača naslijediti za kormilom mlade reprezentacije.

[infopunkt 7312 4]

Predsjednik HNS-a je otkrio kako su Dejan Lovren i Ivan Strinić kažnjeni sa po 20.000 eura zbog svađe na terenu za vrijeme utakmice protiv Škotske čime su narušili ugled nacionalne vrste.

Štimac je vodio reprezentaciju od srpnja prošle godine i u 15 susreta ostvario je osam pobjeda, dva neodlučena ishoda i pet poraza. Mandat na klupi ‘vatrenih’ otvorio je porazom od Švicarske (2-4), a zaključio porazom u Glasgowu (0-2). U službenim susretima od mogućih 30 bodova osvojio je tek 17 bodova. Pod njegovim vodstvom hrvatska reprezentacija je prvi put u jednom ciklusu upisala tri poraza, te po prvi put u jednom ciklusu upisala dva domaća poraza. Pod Štimčevim vodstvom ‘kockasti’ su spojili i četiri službene utakmice bez pobjede što ne pamtimo, te zabili svega 12 golova što je naš najgori napadački učinak u dosadašnjim kvalifikacijama.

Zanimljivo, da Italija u petak u susretu protiv Danske nije izjednačila u sudačkoj nadoknadi 82-2), Hrvatska bi bila najgora od devet drugoplasiranih europskih reprezentacija i ostala bi i bez dodatnih kvalifikacija.

Infopunkt.tv/Hina