Pozivamo vas na zadnji koncert nove sezone koncerata klasične glazbe prije ljetne pauze kada će se predstaviti gitaristički Trio Evocación!
Centar za kulturu Novi Zagreb vas poziva da budete dio ciklusa koncerata “Novi val klasike”. Ovaj program, posvećen klasičnoj glazbi i talentiranim umjetnicima svih generacija, istražuje bogatstvo glazbenog naslijeđa s posebnim naglaskom na mlade talente i autore. 

PROGRAM KONCERTA:
Frano Parać: Diptih za tri gitare
Isaac Albéniz: Evocación, Triana i Aragón (obr. Darko Petrinjak)
Marko Ruždjak: April is the cruellest month
Manuel de Falla: Ples susjeda (Seguidillas) i Ples mlinara (Farruca) iz baleta Trorogi šešir (obr. Darko Petrinjak)
Krešimir Klarić: Triptih

Trio Evocación osnovali su 2016. godine nagrađivani mladi hrvatski gitaristi Lovro Peretić, Ivan Šimatović i Luka Lovreković za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nastupaju diljem Hrvatske i u inozemstvu posebno ističući promoviranje španjolskog gitarskog repertoara u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. Surađuju s violinisticom Katarinom Kutnar te sa sopranisticom Lanom Maletić s kojom su osvojili drugu nagradu na međunarodnom gitarističkom natjecanju Enrico Mercatali u Goriziji (Italija) 2017. godine. Godinu dana kasnije na istom natjecanju Trio osvaja prvu nagradu, a u 2018. godini prve su nagrade osvajali i na natjecanju komornih sastava Poreč Fest, gitarskom festivalu u Peji (Kosovo) te na natjecanju komornih sastava Paola Ruminelli u Domodossoli (Italija) održanog u sklopu Ossola guitar festivala.

Trio Evocación prvu je nagradu osvojio i na Natjecanju mladih glazbenika Boris Papandopulo 2019. godine, a prvi nosač zvuka koji je objavljen u ožujku 2020. snimili su za izdavačku kuću dotGuitar.

Ivan Šimatović diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Krešimira Bedeka. Dobitnik je Dekanove nagrade za iznimna postignuća u akademskoj godini 2017./2018. kao i stipendije Grada Zagreba na području izvrsnosti. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih se posebno ističu prve nagrade na natjecanjima: Peja Guitar Festival, Porečki Tirando te treće nagrade na natjecanjima: “Valle-Balle Guitar Competition” te “Zagreb Guitar Festival”. Nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu,  a također i na raznim umjetničkim manifestacijama od kojih se ističu pjesničke večeri s Enesom Kiševićem. Osim brojnih nastupa, u sklopu umjetničke organizacije Euterpa gdje djeluje kao umjetnički voditelj, Ivan organizira razna događanja i manifestacije na području glazbe.

Lovro Peretić (1995.) je međunarodno nagrađivani gitarist iz Zagreba. Počinje učiti gitaru u ranoj dobi pod vodstvom prof. Xhevdeta Sahatxhije nakon čega završava diplomski studij godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Tijekom studija u Zagrebu, godinu dana provodi na studentskoj razmjeni u Francuskoj (Lille) studirajući na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France u klasi prof. Judicaëla Perroya kod kojeg je potom završio i dodatni studij u Švicarskoj na Haute école de musique de Genève. Osvajač je brojnih prvih nagrada na glazbenim natjecanjima među kojima su najznačajniji Guitar Foundation of America (SAD), Eurostrings te međunarodno natjecanje gitarista u Changshi (Kina). 

Luka Lovreković (Križevci, 1995.) počeo je svirati gitaru pod vodstvom Tamare Perc, diplomirao je gitaru u klasi Krešimira Bedeka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a nakon završenog diplomskog studija usavršavao se na Kunstuniversitätu u Grazu u klasi Łukasza Kuropaczewskog. Osvojio je brojne nagrade na gitarističkim natjecanjima u Hrvatskoj, Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu te Nizozemskoj (Andres Segovia – Velbert, International Viseu Guitar Competition, Groningen Guitar Competiton, Brussels International Guitar Competition, Zagreb Guitar Festival, Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, cciMB Maurizio Biasini, i dr.). Nagrade je osvajao i kao komorni glazbenik s gitaristima Lovrom Peretićem i Ivanom Šimatovićem s kojima je 2016. godine osnovao Trio Evocacíon.