Pjesma Dobro jutro, Božić je (Croatia Records) u izvedbi Nele nova je predvodnica liste HR Top 40 i tako postala prvi božićni singl na vrhu od prošlogodišnjeg singla grupe Pravila igre Sretan Božić ljubavi (Gema Produkcija).

S pjesmom Božić bijeli dolazi (Croatia Records), Kornelija se nalazi na drugom mjestu, čime je ostvarila svoj najbolji plasman do sada u rezultatima mjerenjima emitiranja. Pravila igre s prošlogodišnjom božićnom pjesmom Sretan Božić ljubavi (Gema Produkcija) pripao je broj tri, dok je Detour sa singlom Snijeg (Denis Goldin remix) (Aquarius Records) na četvrtoj poziciji. Top 5 zatvara Jelena Rozga s jedinim nebožićnim singlom Samo se ljubit isplati (Tonika).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 19. prosinca do 25. prosinca 2022. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

 
U tjednu koji je prethodio Božiću, među najemitiranijim domaćim pjesmama u hrvatskom radijskom eteru nalazilo se 11 božićnih singlova. U odnosu na prošlogodišnje predbožićno razdoblje, kada je na listi boravilo 25 božićnih naslova, to je pad za 56%.Ovotjedni rezultat omogućio je Neli njezin prvi boravak na broju jedan i njezin najbolji rezultat na listi od njezinog pojavljivanja na hrvatskoj glazbenoj sceni. Svoj prijašnji najbolji plasman na rezultatima mjerenja emitiranosti, Nela je ostvarila sa suradnjom s Markom Kutlićem U zagrljaju spašeni (Hit Records/Croatia Records) od 1. travnja do 13. svibnja 2019., kada je sedam uzastopnih tjedana boravila na drugom mjestu.

Nela je šesti izvođač koji je na listama koje prate emitiranja pjesama u 2022. godini došao po prvi put na vrh liste HR Top 40. Ranije tijekom godine svoj prvi broj jedan ostvarili su Eni Jurišić i Matija Cvek s duetom Trebaš li me (Aquarius Records/Menart), Rišpet sa singlom Lipo mi je tu (Hit Records), Giuliano i Mario Roth u sklopu nogometne suradnje Idemo Hrvatska (Croatia Records/Menart) koju je inicirao producent ZETZ.

Nakon prošlotjednog ulaska, singl Božićno čudo (Dallas RecordsKim Verson ovoga tjedna je ostvario skok od 26 mjesta, zbog čega ima status ovotjednog najvišeg skoka. Pjesma Božićno čudo je stoga postala 12. pjesma tijekom 2022. godine sa skokom od 20 i/li više mjesta.Zadnji naslov s ostvarenim napretkom na listi od 20 i/li više mjesta, bila je suradnja sastavā Zaprešić Boys i Opća Opasnost 8 slova (Croatia Records/Rubikon Sound Factory) u izvještaju od 19. prosinca.

Lista ovoga tjedna bilježi deset promjena, od čega su tri nova ulaza. Sva tri ovotjedna noviteta su božićno-zimski singlovi.

Gledajući rezultate u 2022., na listu je ušlo ukupno 228 novih pjesama, što kroz 52 tjedna čini prosjek od 4,38 pjesama po tjednu. Najveći broj noviteta na listi dogodio se 11. travnja, kada se na listi po prvi put pojavilo 15 pjesama. Od 15 tadašnjih novih ulaza, jedanaest singlova je objavljeno povodom 69. Zagrebačkog festivala.Jedini tjedan kada nije bilježen nijedan novitet jest onaj s datumom izvještaja od 22. kolovoza, što se može pripisati ljetnom diskografskom zatišju.

Najviši novi ulaz ovoga tjedna (broj 21) ostvario je Trio Gušt s izdanjem Božićni dar (Hit Records). Zahvaljujući pjesmi Božićni dar, sastav Trio Gušt došao je na listu po prvi put od svog formiranja.

Riječ je o božićnoj pjesmi koju je član sastava Želimir Dundić Dundo posvetio svom unuku. Tema pjesme je posebna vrsta ljubavi između unuka i njihovih baka i djedova, a uz Želimira Dundića Dunde, autor pjesme je član dua Dalmatino Ivo Jagnjić.

Luka Basi ostvario je novi ulaz s pjesmom Skijaška (Croatia Records/Nika Records), ušavši na 29. mjesto. S ovotjednim rezultatom, Luka Basi je u ovoj godini boravio među najemitiranijima s ukupno četiri pjesme.Opisana kao „himna zimskih zabava“, Skijaška je drugi zimsko-božićni singl Luke Basija u njegovoj karijeri. Prije dvije godine, obradio je svoju pjesmu Istrijanko ružo moja (Croatia Records) i objavio ju u novoj produkciji s nazivom Sretan Božić ljubavi (Xmas Istrijanko) (Croatia Records/Nika Records). S božićnim aranžmanom, izdanje Sretan Božić ljubavi (Xmas Istrijanko) provelo je ukupno četiri tjedna na listi HR Top 40 – tri tjedna u 2020. (od 14. do 28. prosinca) i jedan tjedan u 2021. (izvještaj od 3. siječnja 2022.).

Singl Badnji zagrljaj (Croatia Records) sastava Bumerang ušao je među najemitiranije na 38. mjestu. S ovim rezultatom, Bumerang je po prvi put ušao na nacionalnu listu.

Ugodno smo iznenađeni što je naša božićna pjesma ‘Badnji zagrljaj’ ušla na službenu top listu HR Top 40, jer je to prva božićna pjesma koju smo snimili u našoj karijeri“, stoji u izjavi članova grupe Bumerang, ujedno istaknuvši tekstopisca Željka Krznarića i autora glazbe Željka Krušlina Krušku, “uz zahvalu muzičkim urednicima koji su prepoznali ovu pjesmu, želja nam je da se svira i sluša još niz godina uoči božićnih blagdana zbog lijepe poruke koju nosi.”

Prema podacima slušanosti po regijama, pjesma Dobro jutro, Božić je  koju izvode Nela predvodi regije Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska. U regijama Grad Zagreb i Zagorje najviše je emitiran singl Samo se ljubit isplati u izvedbi Jelene Rozge, dok su radijske postaje u regiji Istra i Primorje najviše puštale pjesmu grupe Detour Snijeg (Denis Goldin remix).Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.