S glavnom porukom u nadolazećim blagdanima ‘Neka poklon bude knjiga’, Velika adventska knjižara Galleria od 3. prosinca nudi  mogućnost kupnje knjižnih naslova po povoljnijim cijenama i korištenje posebno osmišljenih književno-knjižnih programa za djecu i odrasle kroz predstavljanja novih knjižnih naslova i gostovanja domaćih autora.

U ponudi je i bogati dječji program koji će se realizirati kroz kreativne radionice na teme bajki ‘Šuma Striborova’ i ‘Potjeh’ Ivane Brlić Mažuranić te ‘Ježeva kućica’ Branka Ćopića, kroz animirane – interaktivne ‘Priče iz Davnine’ Ivane Brlić Mažuranić, pionirsko djelo interaktivne književnosti u svijetu, čiji će se kompletan sadržaj moći pomoću QR koda u sklopu Knjižare besplatno gledati na You tube kanalu.

Velika posebnost je i dječja igraonica u kojoj će biti osigurano čuvanje djece za sve posjetitelje.  ‘Tako će se roditelji moći posvetiti sebi i biti sigurni da su im djeca na sigurnom, a mi ćemo se pobrinuti da im djeca budu izložena ‘opakim’ sadržajima – knjigama, nekim starim pričama iz davnina…’, istaknuo je Mišo Nejašmić, organizator Velike advenstke knjižare Galleria.

Obiman književno-knjižni program za odrasle održavat ćese svake večeri u društvu Stjepana Balenta, Krune Lokotara te Ivice Prtenjače.

‘Posebnost Velike adventske knjižare Galleria kao nove lokacije u adventskoj ponudi našega grada, svakako je toplina i ugodnost prostora koja je neovisna o zimskim uvjetima vani… ‘, istaknula je gđa. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, te dodala: ‘Zagreb će biti za vrijeme Adventa obogaćen ne samo još jednom adventskom lokacijoma, nego jedinstvenim sadržajem za sve one koji su ljubitelji pisane riječi, bajki, priča…’

Velika adventska knjižara otvorena je od 3. prosinca do 4. siječnja, 9-21 h.

Raspored književnih događanja u tjednu od 10. do 15. prosinca

 1. prosinca (pon)
  19.00

  Kažistan: Renato Baretić, 15 godina enigme zvane Osmi povjerenik

  Dok iz Hollywooda iščekujemo objavu naslova nominiranih za najbolji film na stranom jeziku, vrijeme možemo prikratiti i opuštenim ćaskanjem o romanu koji je poslužio kao predložak za ovogodišnjega hrvatskoga kandidata za Oscara.

Upravo na današnji dan, 10. prosinca prije točno 15 godina, iz tiskare je na vjetrometinu, ništa ne sluteći, izišao roman Osmi povjerenik, jedan od najpoznatijih književnih naslova od osamostaljenja Hrvatske.

Zasut domaćim nagradama kao nijedna ovdašnja knjiga prije njega, dvaput uprizoren na kazališnim daskama, nakon deset mukotrpnih godina konačno i ekraniziran, Poveri je iz tiskare zakoraknuo ravno u nezaborav, potpuno zasjenivši sve ostale naslove svojeg autora.

O Osmom povjereniku i njegovom petnaestom rođendanu – ali i o nekim drugim jubilejima – za vas će, i s vama, čavrljati dvojica najodgovornijih, njegovi istospolni roditelji, Renato Baretić i Kruno Lokotar.

Vidimo li se u Kažistanu, u 19.00? Vengo coj!

 

 1. prosinca (uto)
  19.00

  Zrinka Horvat Goodman, razgovor o knjizi Lovci na tajne

  U Velikoj adventskoj knjižari u utorak, od 19 sati predstavljamo hvaljeni noir Zrinke Horvat Goodman “Lovci na tajne” (24 sata, biblioteka Noir).

Umorstvo, ljubav, strast, pobačaji, korupcija… leš u parku zagrebačkog Doma za stare i nemoćne! Lovci na tajne otkrivaju tko je i zašto ubio doktora Kolundžića, pokazuju da prošlost uglavnom ne prolazi, i da je svaki izbor pomalo krivi izbor…

Zrinka Horvat Goodman, mg. novinarstva, piše sve osim novinskih tekstova – reklame, PR tekstove, SMS-ove, popise za kupovinu, ponekad knjige. Živi u Zagrebu s obitelji. Radi u B&Ž&G kao tekstopisac. Kad se obogati planira krstarenje Gangesom u društvu Beyonce i Jay Z-a.

Sudjeluju Boris Rašeta (duhoviti sveznadar) i Kruno Lokotar (urednik).

 

 1. prosinca (sri)
  19.00

  Predstavljanje knjige Zdravlje u svakoj veličini tijela

  Knjiga je objavljena u suradnji s Centrom Bea i Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan, koji provode program Zdravlje u svakoj veličini tijela u skladu s knjigom dr. Linde Bacon.

  Sudjeluju:
  Maja Žanko, mag. nutricionizma – Centar BEA
  dr. Hrvoje Handl, psihijatar – voditelj dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan
  Iva Veble Bladt – Naklada Veble

 2. prosinca (čet)
  18.00
  Predavanje Hrvatski standardni jezik u medijima

Večeras se od 18.00 sati u Velikoj adventskoj knjižari Galleria družimo s popularnom i omiljenom jezikoslovkom Nives Opačić.

Ona će održati predavanje o hrvatskom standardnom jeziku u medijima, a za ovu prigodu je izabrala primjere iz dnevnog tiska te radija i televizije.

Ne propustite još jedno druženje uz razgovor o dobrim i lošim primjerima jezične prakse, ali i poštivanju norme standardnog hrvatskog jezika. Naravno, bit će riječi i o dijalektima koji utječu na standard, ali i novim govorima koji mijenjaju dijalekte.

19.30
Razgovor s autoricom: Julijana Adamović

Nagrađivana vukovarska književnica Julijana Adamović piše za mlade i odrasle. Njezina zbirka priča Kako su nas ukrali Ciganima nagrađena je Kiklopom za najbolji prvijenac 2008.

Slijedili su zapaženi prozni naslovi za mlade, ali i odrasle: Konzerviranje, Da ti pamet staneDnevnik sivog mačka i druge priče, a nakon zbirke poezije Sunce na šalteru vraća se prozi u Glinenim anđelima. Njezino najnovije djelo je hvaljeni roman Divlje guske.

O pisanju, pisanju književnosti, ali i kolumni, o životu u Vukovaru, o običnim ljudima neobičnih sudbina s autoricom će od 19 sat u Velikoj adventskoj knjižari Galleria razgovarati Kruno Lokotar.

Sudjeluju: Julijana Adamović i Kruno Lokotar

14. prosinca (pet)
18.00
Duhovna poezija: Dorta Jagić i Hrvoje Marko Peruzović

Na pozornici Velike adventske knjižare Galleria soju duhovnu poeziju čitat će diva domaće poezije, Goranovim vijencem već ovjenčana Dorta Jagić, i multiumjetnik, slikar i pjesnik Hrvoje Marko Peruzović, koji je “dao i svoju slikarsku ruku” oslikavajući mega knjige koje su dio interijera Velike adventske knjižare.

Moderira: Kruno Lokotar

19.00
Razgovor s autorom (i potpisivanje knjiga, možda bude i svirke i karikatura): Damir Karakaš

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade Fric za roman Sjećanje šume Damir Karakaš uvijek je intrigantan sugovornik, a posebno ovih dana kada se s velikim uspjehom u kazalištu Gavella prikazuje predstava po njegovoj knjizi Blue Moon.

Osim toga, nerijetko Damir i zasvira harmoniku i, osim što potpiše knjigu, na njoj nacrta kakvu karikaturu.

Moderira: Kruno Lokotar

 1. prosinca (sub)
  19.00

  Razgovor s autorom i potpisivanje knjiga: Kristian Novak

Kristian Novak je najmlađa megazvijezda hrvatske književnosti i s dva (od tri) romana već njezin kanon i klasik.

Po oba romana su postavljene vrlo uspjele kazališne predstave, a Kristian sa slovenskim režiserom upravo piše scenarij za film po romanu Črna mati zemla.

Ma, da ničega od toga nije, slušati Kristiana uvijek je uzbudljivo, zabavno i poučno.

Moderira: Kruno Lokotar