U srijedu, 26. i petak, 28. lipnja održat će se posljednje ovosezonske izvedbe opere Rigoletto Giuseppea Verdija. Operom će ravnati šef dirigent HNK-a u Zagrebu Pier Giorgio Morandi, režiju potpisuje Pier Francesco Maestrini, a uz Zbor i Orkestar Opere u glavnim ulogama nastupit će solisti HNK-a u Zagrebu: Filip Filipović (Vojvoda od Mantove), Ljubomir Puškarić (Rigoletto), Marija Kuhar Šoša (Gilda), Luciano Batinić (Sparafucile) i Sofija Petrović (Maddalena).

Opera Rigoletto Giuseppea Verdija praizvedena je 1851. u venecijanskom kazalištu La Fenice, a za sadržaj opere Verdija je nadahnula drama Kralj se zabavlja (Le roi s’amuse) francuskog pisca Viktora Hugoa. O samoj drami Verdi je rekao: Možda će to biti najveća drama modernoga teatra, a protagonist je karakter dostojan Shakespearea. U toj slavnoj operi, jedna arija postala je popularnom od prvoga izvođenja, a to je arija koju pjeva nemoralni vojvoda — La donna é mobile.

Projekt je programska suradnja između HNK-a u Zagrebu i Slovenskoga narodnog gledališča Maribor. Saznaj više o predstavi.