Kao medijski pokrovitelj, najavljujemo ovogodišnje 11. izdanje Festivala tolerancije koje u Zagreb donosi više od 60 filmova, dvije izložbe, predstavljanje knjiga, koncerte, edukacijska jutra, okrugle stolove i čak osam diskusija o društveno angažiranim temama.

Bogati filmski i popratni program Festivala u hotelu Sheraton predstavili su njegov predsjednik, dvostruki oskarovac Branko Lustig i direktorica Nataša Popović. Njih dvoje svake godine imaju težak zadatak – od prijavljenih i direktno pozvanih filmova pristiglih u ured Festivala, odabrati najbolje koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Festival tolerancije službeno započinje 8. travnja u 19 sati u Kinu Europa projekcijom remakea kultnog filma iz osamdesetih „Gol među vukovima“, njemačkog redatelja Philippa Kadelbacha. Riječ je o filmskoj reinterpretaciji istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958., koji je postao simbolom antifašističkog pokreta otpora u Istočnoj Njemačkoj.

Svakako vrijedi pogledati i film „Magla u kolovozu“ iz 2016., redatelja Kaia Wessela, u kojem je  u sporednoj ulozi nastupio Karl Markovics, jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala. Karl Markovics nagrađivani je njemački glumac i redatelj koji će se zagrebačkoj publici predstaviti i vlastitim redateljskim ostvarenjima „Supersvijet“ iz 2015 i „Disanje“ iz 2011.

Zagreb će također posjetiti Thomas Lennon, čiji Oscarom i Emmyjem nagrađeni dokumentarni film „Sveto“, istražuje značenje molitve u svakodnevnom životu diljem svijeta. Gost festivala je i kazališni, filmski i televizijski redatelj Marek Tomasz Pawlowski nagrađivani  autor poetskog dokumentarcaDodir anđela“ iz 2015., o nevjerojatnim uspomenama malog dječaka Henryka Schoenkera rođenog u Auschwitzu. U naš glavni grad doći će i Clarie Ferguson redateljica koja je radila na filmovima „Oči širom zatvorene“ i „Strah i trepet u Las Vegasu“.

Na edukacijskim jutrima, na kojima bude 20 tisuća posjetitelja, Branko Lustig govorit će o iskustvu preživjelog u Auschwitzu.

Branko Lustig_2

Previše je bilo buke oko vješanja tabli u Jasenovcu, trebalo ih je odmah i energično skinuti. Na komemoraciju u Jasenovac ću ići, ondje mi je ubijen djed, kao i tisuće drugih Židova, Roma i pravoslavaca te iz pijeteta prema ubijenima treba to mjesto podržavati. Fašizam je sve prisutniji u današnjem društvu, a mnogi mladi ni ne znaju što je to fašizam i zbog toga nam je cilj educirati ih kroz ove sjajne filmove, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo,“ izjavio je Branko Lustig.

U KIC-u u Preradovićevoj održat će se dva zanimljiva okrugla stola o nasilju prema novinarima i govoru mržnje prema medijima te netoleranciji, nasilju i diskriminaciji u školskim klupama, a između ostalog predstavit će se knjiga  Prima Levija “Zar je to čovjek”, dok će na Festival market gostovati Human Rights Film Festival Barcelona, najstariji festival tog tipa u Europi.

I ove godine očekuje vas najbolji glazbeni festivalski program, a glavni gosti su Valami Swing, sastav koji njeguje gypsy jazz, Edi Nultz, bend kojeg karakterizira neobičan spoj indie rocka i jazza te KIDS N CATS elektropop kvartet iz Beča.

Uvertira u ovogodišnja festivalska događanja bit će otvorenje izložbe Arika Brauera 3. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt.

Od svog prvog izdanja, Festival tolerancije bio je i ostao mjesto koje spaja različitu publiku, njeguje različite afinitete i uvjerenja, ali i mjesto na kojem se potiče razmišljanje o drukčijim stajalištima. Krenulo se s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti no, osluškujući potrebe društva, tijekom deset godina Festivala dotaknuli smo se  i raznih drugih tema čije osvještavanje može i treba omogućiti zajedničko bolje sutra“, ističe Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije, kojeg podržavaju Grad Zagreb, Austrijski kulturni forum, kompanije Orbico i Atlantic, te hotel Sheraton.