S obzirom da prema navodima brojnih stručnjaka čak više od polovice odraslih osoba u Hrvatskoj ne prakticira redovito vježbanje, u gradovima Puli, Dubrovniku, Zadru, Vukovaru i Zagrebu ovog ljeta ponovno će se uspostaviti velika, javna vježbališta u sklopu sportsko-edukativnog projekta “Pokreni se“.

Projekt koji je posljednje dvije godine promovirao kretanje, vježbanje i zdraviji život, ove godine značajniji nego ikad. Iako se ulažu veliki napori da se crne statistike promijene, porazni su podaci da 65% odraslih osoba u Republici Hrvatskoj vrlo rijetko ili nikada ne vježba, što je više od europskog prosjeka (59%). Posebno zabrinjava i visok udio nedovoljno aktivne djece i adolescenata. Primjerice, čak 92% djevojaka u dobi od 15 godina nije dovoljno tjelesno aktivno, tvrde organizatori.

Ovim projektom apeliramo na sve dobne skupine da se uključe u program vježbanja koji mogu provoditi samostalno, a mi ćemo im pokazati kako. Želimo javnosti prikazati načine da svakodnevno vode brigu o svom zdravlju na jednostavan način, vježbama u prirodi i s vlastitim opterećenjem” – prof.dr.sc. Damir Knjaz, dekan KIF-a.

Pokreni se

Tako će u idućih pet mjeseci, kroz mnogobrojne akcije u pet hrvatskih gradova, vodeći hrvatski stručnjaci s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu iz Biotreninga i Definicije hrane zainteresiranim sudionicama biti na raspolaganju za različite savjete oko navika i vježbi koje vode zdravijoj svakodnevici i načinu života.

Početak petomjesečne turneje Lijepom našom je u subotu, 23. svibnja na pulskom Narodnom trgu (Tržnica), a zajednički kružni treninzi održat će se i u Dubrovniku, Zadru, Vukovaru te Zagrebu.

“Treća sezona projekta građanima će predstaviti najnovija saznanja koja im mogu promijeniti život na bolje. Tim stručnjaka okupljenih u ovom projektu nudi najbolja rješenja i to besplatno, svima koji žele kvalitetniji i zdraviji život. Zahvaljujući gradovima domaćinima imat ćemo priliku vježbati na atraktivnim lokacijama uz more, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Pozivamo sve da se već sad prijave na vježbanje, da šalju svoja pitanja jer naš tim je na raspolaganju” – izjavio je glasnogovornik projekta Toni Dabinović.

Partneri i pokrovitelji projekta trud vježbača nagradit će poklonima koji će im pomoći u vježbanju i higijeni. Majice za vježbanje, poklon paket NIVEA proizvoda za njegu i učvršćivanje kože, koji su neophodni i kompatibilni s vježbanjem u postizanju što boljeg učinka, Jamnica Pro Sport izotonički napitak te magazin Men’s Health očekuju vježbače, dok će Lenovo sretnom vježbaču pokloniti pametni telefon.

Prijavite se za vježbanje u Puli, Dubrovniku, Zadru, Vukovaru i Zagrebu putem službene web stranice projekta ili pak putem Facebook grupe Pokreni se.

Pokreni se