Jubilarno, 70. izdanje Zagrebačkog festivala održat će se 17. ožujka 2023., a festivalska kampanja započinje već početkom siječnja 2023., objavom natječaja za nove pjesme festivala.

Prvo izdanje našeg najstarijeg festivala popularne glazbe održano je 1953., samo dvije godine nakon Sanrema. Od prve pobjedničke pjesme „Ta tvoja ruka mala“ autora Ljube Kuntarića do danas, festival je nezaobilazno mjesto domaćeg glazbenog stvaralaštva, a neke od pjesama našle su svoje mjesto među klasicima hrvatske pop, rock i zabavne pjesmarice.

Od svoje revitalizacije 2013. godine, Zagrebački festival moderan je pop festival mainstream usmjerenjate jedinstvena platforma za radijsku promociju hrvatskih autora i izvođača. Tako će biti i s pjesmama nadolazećeg, 70. festivalskog izdanja čiji je osnivač i organizator Hrvatsko društvo skladatelja.

Sretni smo što možemo najaviti natječaj za 70. Zagrebački festival kojeg otvaramo na samom početku nove godine, a trajat će do 29. siječnja. Autore pozivamo da prijave svoje najbolje pjesme bez obzira na stil glazbe. Sukladno jubilarnoj obljetnici, ove vam godine spremamo mnoga iznenađenja kojima ćemo, između ostalog, odati počast velikoj baštini festivala u posljednjih 70 godina“, izjavio je Branimir Mihaljević, umjetnički direktor Zagrebačkog festivala.

Uoči značajne obljetnice, predstavljena je i nova web stranica festivala koja će, osim aktualnosti, donijeti i uvid u bogatu povijest Zagrebačkog festivala, kao i autore i pjesme koje su je obilježili.