Povodom završetka sezone, te uz najavu novih premijernih naslova u sezoni 2015./2016., u utorak, 16. lipnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih održana je konferencija za novinare uz prigodni brunch.

Pritom je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, koja je na dužnosti više od pola godine, najavila najvažnije naslove koji se spremaju sljedeće sezone. Svakako treba izdvojiti dramu “Hinkemann” Ernsta Tollera u režiji mlade srpske kazališne zvijezde Igora Vuka Torbice te “Čarobni brijeg” po romanu Thomasa Manna u režiji ponajboljeg europskog redatelja današnjice Janusza Kice. Kako je i istaknula ravnateljica, oba djela napisana su dvadesetih godina prošloga stoljeća, sjajno korespondiraju s našim vremenom i govore o sličnim dvojbama koje zaokupljaju čovječanstvo u doba krize koje živimo.

Ovaj okvir dopunit će sjajna koprodukcija s Dramom SNG Maribor i Fundacijom Tetaro Due iz Parme – predstava “Drakula” u režiji trenutačno najtraženijeg redatelja u regiji Andrasa Urbana. Njegova sjajna kritika kapitalizma kroz poetiku tijela također je jedan od stožernih naslova sezone.

Nadalje, najavljeno je su i brojne koprodukcije – “Živjet ćemo bolje”, po djelu Maje Hrgović u režiji Senke Bulić, a u koprodukciji s Hotelom Bulić; scenski projekt “Crna knjiga”, u suradnji s Montažstrojem u režiji Boruta Šeparovića, te “Share” u koprodukciji s organizacijom SKROZ i HDS- ZAMP u režiji Nore Krstulović.

Borut Šeparović istaknuo je da će se predstava “Crna knjiga” referirati na skup tekstova Udruge Franak te će progovoriti o tome što mi svi i kome dugujemo te u kakvom smo ropstvu, dok će se Nora Krstulović, kako je istaknula, baviti intelektualnim vlasništvom.

Rekapitulacija protekle sezone

Tijekom konferencije, ravnateljica kazališta progovorila je i o iznimno uspješnoj prošloj sezoni. Publika je mogla pogledati čak 11 premijera, ansambl kazališta odradio je 41 gostovanje, ZKM je ugostio 30 različitih kazališta, dok se ukupni broj gledatelja protekle sezone kreće oko 40 tisuća.

Prošla sezona protekla je u znaku programa razvoja publike, inkluzivnog kazališta i daljnjeg njegovanja tradicije redovitog prikazivanja predstava s titlovima na engleskome jeziku, te snimanje dokumentarnih filmova koji prate nastajanje predstava.

Do kraja godine ZKM putovat će, među inim, s predstavom Hamlet, u režiji Olivera Frljića na NET festival u Moskvu, dok će #radninaslovantigona, u režiji Renate Carole Gatice, krenuti na turneju po Argentini.