Na inicijativu uglednog hrvatskog pijanista i glazbenog pedagoga, ujedno i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Srđana Filipa Čaldarovića, a pod organizacijskim okriljem Udruge profesionalnih glazbenika Diapason, prvi put u Hrvatskoj organizira se originalno klavirsko natjecanje Piano Pyramid u tri etape, namijenjeno prije svega mladim pijanistima od 11 do 19 godina, kao platforma za demonstraciju njihovog sviračkog umijeća te ‘odskočna daska’ za daljnje profesionalno i umjetničko usavršavanje.

Premijerno izdanje Piano Pyramida održat će se u tri hrvatske regije i tri hrvatska grada – Zagrebu, Rijeci i Osijeku – a nakon dviju etapa, od kojih prva nije eliminatorna, a za obje se izvode skladbe iz propisanih propozicija, odabrani natjecatelji će se s pripremljenim slobodnim programom predstaviti u velikom finalu u Zagrebu u svibnju, kada će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najmanje tri nastavnika klavira iz Hrvatske i inozemstva donijeti konačan sud o pobjednicima kojima će biti dodijeljene i nagrade.

‘Obavezno gradivo’ za prvu etapu natjecanja je virtuozna etida iz razdoblja baroka, za drugu brzi stavak sonate iz doba klasicizma i skladba hrvatskog skladatelja, dok finale Piano Pyramida očekuje jednu ili više skladbi 19. ili 20. stoljeća. Nakon svakog kruga natjecanja, a prije završnice u Zagrebu, članovi povjerenstva će kandidatima ukazati na pozitivne i negativne strane njihova nastupa te im sugerirati potencijalna poboljšanja.

“Svako natjecanje je dobar motivator učenicima klavira, iako se, naravno, umjetnost ne može vrednovati na ‘sportski’ način. U glazbenom obrazovanju sviranje pred publikom/povjerenstvom izuzetno je važno, tako da je u tom smislu ovo jedna od boljih prilika. Natjecanja, posebice klavirskih, ima mnogo, međutim natjecanje Piano Pyramid je drugačije upravo stoga što prva etapa nije eliminatorna te prosudbeno povjerenstvo nakon svirke razgovara s kandidatima i daje sugestije što bi trebalo popraviti za sljedeći nastup. Prva etapa je, recimo, više edukativnog karaktera. Druga etapa je već ozbiljnija i tu slijedi odabir natjecatelja za finale”, pojasnio je glavni inicijator i utemeljitelj Piano Pyramida Srđan Čaldarović.

Rok prijave je 28. veljače, a svi zainteresirani mladi pijanisti natjecateljskog duha moraju popuniti prijavni obrazac (https://forms.gle/PxvsvCWP8xyHd8S46) te ga poslati na mail-adresu [email protected] do navedenog datuma.