Kroz proteklih nekoliko godina, u okviru manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, kao što su Artupunktura, Advent Zagreb i Festival svjetla Zagreb, udruga Umjetnost za grad ispričala je brojne umjetničke priče u zagrebačkim prostorima. Polarni san i UpArt u tunelu Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV i parku Ribnjak, Zimski nokturno u parku Grič, Procvat u prolazu Lovački rog, Tajni život šuma na Vrazovom šetalištu… sve su to umjetnički projekti razvijeni posebno za spomenute manifestacije koji su dosad obogatili javne prostore grada Zagreba i pružili tisućama posjetitelja drugačije iskustvo doživljaja javne umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetla Zagreb, koji se održava od 20. do 24. ožujka 2024. (18–23 h) na brojnim lokacijama, Umjetnost za grad zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba, predstavit će čak četiri svjetlosne instalacije i intervencije. Tri nastaju u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste, dok je jedan rad naručen od španjolskog landscape light umjetnika Javiera Riere. Riječ je o umjetniku poznatom po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na „prostor i vrijeme krajolika”, čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, „sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije.” Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu će ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, proširiti percepciju zgrade Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava. Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju s projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji će za ovu priliku moći sjesti na za to predviđena mjesta u središtu parka i „uroniti” u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo.

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla Zagreb ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, ali u sasvim novom izdanju. U drugačijem postavu iznenadit će vas u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca, dok će vas nova svjetlosna instalacija Krijesnice čekati da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić.

Pogledajte svjetlosne instalacije i intervencije udruge Umjetnost za grad koje vas očekuju na četiri lokacije u sklopu Festivala svjetla Zagreb od 20. do 24. ožujka 2024. (18 do 23 h):