Početna Iz gradske uprave Na Jarunu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Na Jarunu obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Andrea Mulder / Photo Art

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je na zagrebačkom jezeru Jarun u organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Saveza udruga za autizam Hrvatske. Brojne probleme i izazove s kojima se suočavaju osobe s poremećajem iz spektra autizma udruge su nastojale što više približiti ponajprije svojim sugrađanima, ali i onima koji imaju mogućnost unaprijediti njihov često diskriminirajući položaj u društvu. Ovogodišnje događanje je održano pod motom „Naš autizam je stanje – sustav je bolestan“.

„Civilni sektor nije, kako se to voli misliti, sisač novca, nego ona zakrpa koja sustav drži „iznad vode“, tj. svojim radom nastoji pomoći sustavu koji je neodrživ. Roditelji i skrbnici rade ono što nisu našli u sustavu: primjerenu, pravovremenu i kvalitetnu skrb o osobama s PSA, bez obzira na njihovu dob. Naš autizam je stanje kojem je potreban sustav, ali funkcionalan, kapacitiran, optimiziran i suvremen“, izjavio je Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam Zagreb.

Unatoč 43 godine argumentiranja, poziva u pomoć, davanja rješenja na bujicu problema, svakodnevnih poziva, umornih roditelja, broj djece i odraslih bez podrške svakim danom sve više raste, jedna je od poruka upućenih javnosti.

Andrea Mulder / Photo Art

„Svaka osoba s autizmom svoj je mali svemir potreba, ljubavi, strahova, uspona i padova te svaka ta osoba zaslužuje bolje od ovoga što imamo danas. Sustav probira i dijagnostike je neuređen te opterećen listama čekanja. Rana intervencija za djecu gotovo nije dostupna izvan velikih urbanih središta. Institucije u sustavu vode borbe s birokratskim zaprekama i slijepim ulicama. Odrasle osobe s autizmom ostaju bez podrške nakon 21. godine života. Udruge se financiraju kroz sporadične projekte i učestalo su izložene administrativnom nasilju. SUSTAV koji bi nam trebao biti saveznik je JE BOLESTAN“, izjavio je Nikola Tadić ispred Saveza udruga za autizam Hrvatske.

Udruge zahtijevaju hitno okupljanje tima najviše razine na čelu s premijerom RH kako bi se sustav spasio od propasti koja sa sobom povlači u očaj tisuće ljudi diljem Hrvatske.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu se inače obilježava 2. travnja, no zbog lošeg vremena je odgođen za subotu 9. travnja. Pokrovitelj događanja bio je Grad Zagreb u čije ime se okupljenima obratio zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, Luka Korlaet.

Prisutnima su se obratili i izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora, zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, viša stručna savjetnica u Upravi za potporu i unapređenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Markica Župan Galić, načelnik općine Dubrava i saborski zastupnik, Tomislav Okroša, koji je ujedno i partner na provedbi EU Projekta „Naš plavi svijet“.

„Već nekoliko godina surađujem s Udrugom za autizam Zagreb i zajedno smo rješavali brojne probleme na putu osposobljavanja stambenih zajednica za odrasle osobe s PSA. I sada se nalaze u nezahvalnoj poziciji jer zbog rasta cijena građevinskog materijala problem predstavlja manjak od oko milijun kuna za dovršetak kuće koja se nalazi u općini Dubrava. Nadam se da ćemo pronaći prihvatljivo rješenje da se projekt „Naš plavi svijet“ nastavi planiranom dinamikom jer je pred udrugom još samo nekoliko mjeseci za dovršetak projekta“, izjavio je načelnik općine Dubrava i saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Događanje su podržali i olimpijci braća Valent i Martin Sinković, te vaterpolisti iz HAVK Mladost na čelu s proslavljenim reprezentativcem Dubravkom Šimencom. Potporu udruzi su pružili i voditeljica Ana Radišić, te glumac Zlatan Zuhrić Zuhra.

UAZ i SUZAH posebnu zahvalu upućuju prijateljima događanja: Camp Villageu Šimuni koji je omogućio ljetovanje odraslim članovima stambene zajednice, tvrtki Borboleta koja je u prodaju pustila posebne narukvice tijekom mjeseca travnja i čiji će prihod preusmjeriti Udruzi za autizam Zagreb. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu pomogle su i tvrtke Decathlon, Suspira, Aceralba i Emiiii.

Projekt „NAŠ PLAVI SVIJET“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u punom iznosu. Razdoblje provedbe od 1.7.2020. do 1.1.2023.