na Dječjem eko festivaluU Zagrebačkom kazalištu lutaka jučer je održan Dječji eko festival, manifestacija dječjeg stvaralaštva na teme zdravlja i ekologije. Nastupili su učenici iz 10 zagrebačkih osnovnih škola uključenih u europski projekt Zdravi eko život, koji provode Udruga PET+, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Eko centar pz, te partneri iz Slovenije „Za boljši svet“ i Velike Britanije „Coram Life Education“.

Na festivalu je nastupilo preko 200 malih izvođača, koji su kroz pjesmu, dramu i ples pokazali što su naučili u radionicama Zdravi eko život. Otpjevali su eko himne, otplesali Svemirski eko ples, podijelili gledalištu recept starog hrvatskog jela „Zlevke“ koja je, kažu, ukusnija čak i od čipsa, pokazali kako od malog zrna nastane ukusan kruh od cjelovitih žitarica. Otplesali su i šestinski ples na eko stihove, ispričali kako ih muče konci na mahunama i korica na mlijeku (u igrokazu Mamina maza) te zaključili kako će klinac koji za svu zdravu hranu kaže „bljak“ ostati zauvijek mali…

na Dječjem eko festivalu

U predvorju Kazališta lutaka postavljena izložba dječjih skulptura i crteža na temu zdravlja i ekologije, koja će se od ponedjeljka 18. travnja do 26. travnja preseliti u izloge dućana na potezu Trg bana Jelačića – Cvjetni trg te u Superkonzum u Dubravi. Na taj način djeca žele obilježiti Dan planeta Zemlje i potaknuti svoje roditelje i čitavu zajednicu da se brinu o svome zdravlju i zdravlju našeg planeta, jer on je dom za generacije koje dolaze.

na Dječjem eko festivalu

Projekt Zdravi eko život traje od ožujka prošle do svibnja ove godine. Inovativni edukativni projekt baziran je na promociji zdravih stilova života za učenike četvrtih razreda te je obuhvatio 600 djece iz Zagreba i 100 djece iz Maribora. Učenici svakog razreda sudjeluju u četiri radionice na kojima pripremaju zdravu hranu, uče o očuvanju okoliša, jačaju svoje emocionalno zdravlje i potiču redovitu fizičku aktivnosti.

U svibnju sva djeca odlaze na jednodnevni edukativni posjet ekološkoj farmi u blizini Požege, gdje će raditi u organskom vrtu, brinuti se o životinjama, peći kruh od ekoloških žitarica i baviti se sportom u prirodi.

Projekt je većim dijelom sufinanciran od strane Europske agencije za zdravlje i potrošače, a podržavaju ga Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Grad Zagreb, Fond za zaštitu okoliša, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo poljoprivrede, Grad Maribor, Nacionalna zaklada i Vip. Konzum je zlatni sponzor projekta i donirao je ekološke proizvode s kojima su djeca kuhala na radionicama.

2 Komentari

  1. Žalosno, niste se sjetili spomenuti učenike iz Brestovca koji su također nastupili na festivalu.