Kulturna manifestacija “Susjedovanje” koju umjetnička organizacija Cirk Pozor organizira (po drugi put) u zagrebačkom naselju Knežija ulazi u svoj završni mjesec. Od siječnja su u sklopu Susjedovanja na Knežiji bile organizirane tri radionice za djecu i mlade (radionice street arta, grafita i cirkuskih vještina), te izvedena predstava „Zaboravi na Dulcineu” francusko američke redateljice Lee Delong.

Travanjske su aktivnosti započele zadnjom radionicom – interaktivnom glazbenom pričom „Zika zika muzika” glazbenice Lucije Stanojević (izvedenom u subotu 13.4. ), a od 15.4.  program se seli na otvoreno. Tjedan započinje oslikavanjem prvog od planiranih pet murala na pročeljima zgrada na Knežiji. Fasade su susjedi putem javnog poziva sami prijavili za oslikavanje, a umjetnici odabrani za izvedbu radova su zagrebački likovni i street art umjetnici Mario Miličić aka MANE MEI., Miron Milić, Lav Paripović, Luisa Pascu i Teo Kiš.

20.travnja od 18h održat će se kratki koncert grupe „Šuš” , a 28.travnja u 11h planirana je izvedba predstave za djecu „Vučko čovjek od principa” u produkciji Tricycle trauma i Teatra Cirkus Punkt, i to na javnoj površini pored zgrade Mjesnog odbora, čime će program za ovu sezonu službeno završiti.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba kroz program “Kultura i umjetnost u zajednici”, te kroz podršku Zaklade Kultura Nova, a ostvaruje se u suradnji s KGZ – Knjižnica Knežija, te uz podršku Mjesnog odbora Knežija.

SUSJEDOVANJE je program koji organiziraju umjetnici Mario Miličić (vizualni umjetnik) i Nikolina Majdak (glumica) kroz svoju umjetničku organizaciju Cirk Pozor. Kako se Cirk Pozor kao organizacija bavi izvedbenim, ali i vizualnom umjetnošću, te edukativnim programima vezanim uz njih, odlučili su ova dva vida umjetnosti objediniti u zajednički program, polazeći od mikro-lokalne situacije gradskog naselja kojemu kronično manjka kulturnih sadržaja. Pri tome je naglasak na principu „djeluj lokalno” – u ovom slučaju u sredini u kojoj organizacija ima svoju bazu djelovanja, u zagrebačkom naselju Knežija. Cilj je stanovnike naviknuti i potaknuti na druge tipove socijalizacije, razviti potrebu za kulturnim programima i naviku na iste te dovesti na različite lokacije unutar naselja suvremene umjetničke sadržaje – poput ulične umjetnosti, kazališnih i predstava suvremenog cirkusa i radionica. Zamisao je programa kulturne sadržaje „izvesti” iz institucija za njih predodređenih i dovesti ih među ljude, u neposrednu blizinu njihovog životnog prostora – na javne površine koje obiluju kulturnim potencijalom.