Početna ZG vodič Događaji Multimedijska izložba o Zagrebačkom velesajmu – 29.6. Centar za kulturu Novi Zagreb

Multimedijska izložba o Zagrebačkom velesajmu – 29.6. Centar za kulturu Novi Zagreb

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Centrom za kulturu Novi Zagreb organiziraju multimedijsku izložbu Prostori Novog Zagreba 1: Zagrebački velesajam – Stvaranje Otvorenog arhiva Zagrebačkog velesajma koja se održava 29. lipnja 2021. u kino dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb i u „otvorenom uredu“ ispred zgrade Centra između 12 i 20 sati.

Izložba će mapirati (ne)korištene potencijale Zagrebačkog velesajma, podsjetiti na njegove slavne dane kada je privlačio stotine tisuća posjetitelja te ponuditi građanima nove vizije njegove povijesti i budućnosti. U kino dvorani Centra za kulturu Novi Zagreb bit će prikazivani dokumentarni filmovi o Zagrebačkom velesajmu iz fundusa Hrvatskog državnog arhiva u obliku filmske instalacije koju radi Ivan Marušić Klif.

„Vjerujemo da će filmovi potaknuti građane Zagreba da s nama podijele svoja sjećanja na Zagrebački velesajam, a nadamo se i ponekoj fotografiji. U tu svrhu će se ispred Centra za kulturu Novi Zagreb postaviti otvoreni ured u kojem ću razgovarati s građanima i bilježiti njihova sjećanja na Velesajam“, istaknula je kulturna antropologinja Sonja Leboš.

Nakon višestrukih potresa koji su pogodili Zagreb i njegovu okolicu, percepcija Novog Zagreba je bitno promijenjena. Od prostora koji je oduvijek smatran manje atraktivnim za život od Donjeg grada koji je u potresu najviše stradao, Novi Zagreb se sada doživljava prije svega kao siguran prostor. Njegovo istočno parkiralište jedno je od mjesta koje bi služilo i kao prihvatna površina u slučaju jakog potresa.

Zagrebački velesajam je urbana proto-struktura Novog Zagreba, infrastrukturna baza na kojoj je nastao novi grad. Na Velesajmu su ostvarena vrhunska djela hrvatske, a time i europske arhitekture. Pa ipak, usprkos neupitnoj arhitektonskoj i društvenoj vrijednosti Velesajma, govorilo se i o mogućnosti njegova uklanjanja, odnosno gradnji tzv. zagrebačkog Manhattana, projekta vođenog isključivo logikom profita.

Ova multimedijska izložba je prva faza dugoročnog projekta na temu Zagrebačkog velesajma, a u sljedećim fazama projekta organizatori planiraju radionice s građanima, prije svega mlađe dobi, koji će se moći upoznati s prostornim i kulturološkim vrijednostima Zagrebačkog velesajma, ali i potaknuti intergeneracijsku komunikaciju i prijenos sjećanja na vrijednosti ZV-a. Takve radionice vodit će interdisciplinarni timovi profesionalaca koji bi uključili antropologe, animatore, arhitekte i urbaniste, dramaturge, plesače, glazbenike, sociologe, skladatelje itd. Na taj način oblikovalo bi se participativno intermedijalno umjetničko djelo koje se u ovoj inicijalnoj fazi konceptualizira kao sinestetički poduhvat intenzivnog doživljaja jednog ili više velesajamskih prostora.

Na tragu nedavnih promišljanja prostora kroz izvedbene formate unutar provedbe projekta European Capital u Rijeci gdje je izvedena Opera (Post-) Industriale, izvedbeni format na Zagrebačkom velesajmu oblikujemo kao Operu (Post-) Commerziale, s obzirom da je Velesajam služio kao ogroman pogon za marketing i prodaju svega onoga što je jugoslavenska industrija proizvodila, pri čemu je upravo Zagreb bio središte te proizvodnje, odnosno najjači industrijski centar socijalističke Jugoslavije.

Pozivamo građane da nam se pridruže u Centru za kulturu Novi Zagreb 29. lipnja 2021. u razdoblju između 12 i 20 sati gdje će njihova sjećanja i obiteljske fotografije, uz arhivske snimke Velesajma koje će posjetitelji moći vidjeti na licu mjesta, postati dio arhiva ovog vele-prostora.

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here