Pozivamo vas na multimedijalno predavanje ”KAVKAZ 2018” koje će se održati 18. listopada 2018. u 19 h, u kino dvorani Gospodarskog kluba (istočni ulaz), Ulica grada Vukovara 78 u Zagrebu.

Na predavanju možete saznati o uspješnim usponima hrvatskih planinara i alpinista na gruzijskom dijelu Kavkaza izvedenima u sklopu projekta HPD ”Željezničar” pod nazivom ”Put ekspedicionizma”. Također ćete čuti i kako je time, četrdeset i četiri godine kasnije odana počast nesretno poginulima u najvećoj tragediji u povijesti hrvatskog alpinizma. Kroz slike, snimke i riječi prenijet ćemo vam i niz drugih zanimljivosti: kako je kupati se u Crnom moru, što se jede u Gruziji, kakav je život u planinskom selu na Kavkazu a kakav suživot u hrvatskom šatoru na ledenjaku, je li sve teklo po planu ili su se pojavili novi heroji. Želite li doznati koje je svjetsko velegorje sljedeća točka na putu ekspedicionizma?

Dođite na predavanje i saznajte i više od toga! Ulaz je besplatan.

Ekspedicija “KAVKAZ 2018.” organizirana je u sklopu četverogodišnjeg projekta HPD Željezničar, pod nazivom “Put ekspedicionizma”. Povodom obilježavanja sedamdesete obljetnice postojanja društva, projekt ima za krajnji cilj organiziranje ekspedicije na Himalaji 2020. godine i provođenja značajnog uspona za hrvatski kontekst. ”KAVKAZ 2018.” je jedna od prvih stanica na putu do tog cilja, dio postepenog procesa u kojem se uz edukacije i poduhvate, povećanjem zahtjevnosti uspona podiže iskustvo i sposobnosti sudionika.

Sedamnaest članova svih odsjeka društva HPD ”Željezničar” (Alpinističkog, Sekcije visokogorskog planinarenja i Speleološkog odsjeka) u najvećoj ovogodišnjoj planinarsko-alpinističkoj ekspediciji u Hrvatskoj u razdoblju od 14. kolovoza do 2. rujna 2018. godine uspješno je izvelo više uspona različitih stupnjeva zahtjevnosti na gruzijske vrhove Kavkaza. Zajednički uspon jugozapadnim grebenom na 4858m visok Tetnuldi prvi je hrvatski uspon na taj vrh. Uspješno je ostvaren je i glavni alpinistički cilj – prvi hrvatski uspon na Sjevernu Ušbu, dok je uspon na vrh Laila visok 4009 m dodatno proširio uspjeh ove ekspedicije.

Usponom sjeveroistočnim grebenom na 4697 m visok vrh Sjeverne Ušbe i postavljanjem spomen-ploče u lavini stradalim hrvatskim alpinistima, simbolično je zaokružena jedna višegodišnja priča koju će vam ispričati Vladimir Dado Mesarić, vođa ekspedicije te 1974. godine, te inicijator i vođa ovogodišnje ekspedicije. O zahtjevnosti uspona doznajte od četvero penjača koji su se uspješno popeli na Sjevernu Ušbu i svoj uspon posvetili poginulim penjačima.

Od sudionika ekspedicije čuti ćete kako su tekle pripreme i čemu novom ih je Kavkaz naučio. Uz dojmove i priče iz Gruzije, podijelit će s vama i kako je osim spreme i volje, zajedništvo bilo nužno za uspjeh.