Ciklus tribina Zašto se mrzimo? u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust nastavlja se temom o mržnji u književnosti, polazeći od pitanja postoje li knjige koje šire i potiču mržnju te u kojoj mjeri svjedočimo govoru mržnje u književnim djelima? Mogu li se suvremene književnosti u regiji pohvaliti naracijom temeljenom na toleranciji, razumijevanju različitosti, ljubavi, humanosti i međusobnom uvažavanju ili su književne vrste navedenih književnosti poligon za ispoljavanje i zagovaranje netolerancije, mržnje, diskriminacije, nasilja, majorizacije nad manjinama? Jesu li točne tvrdnje da se poezija i proza ne mogu stvarati s osjećajem mržnje ili je nesporno da je mržnja uvijek bila i ostala inspirativno izvorište za stvaranje književnih i mnogih drugih umjetničkih djela?

O obrascima i manifestacijama najezdi mržnje i straha, destrukcije i diskriminacije i mogućem uzmaku motiva ljubavi u književnosti, o odgovornosti pisaca za svoja djela, o književnoj prozi i poeziji kao ideološkim pamfletima, kroz iskustva, saznanja i dosege vodećih pisaca nacionalnih književnosti, govore ugledna imena književne scene: Vladimir Arsenijević, književnik i publicist iz Beograda, Ivana Šojat, književnica iz Osijeka i Kristian Novak, književnik i jezikoslovac iz Zagreba.

Moderator tribine je Seid Serdarević, nakladnik i književni kritičar. Na tribini će biti prikazani ulomci iz izuzetno uspješne predstave ZKM-a Eichmann u Jeruzalemu, nastale po motivima tekstova njemačke filozofkinje i spisateljice Hannah Arendt. Tribina će se održati u ponedjeljak, 23. rujna u 19 sati u velikoj dvorani ZKM-a, Teslina 7 u Zagrebu.