Prijedlogom da se mladim nezaposlenim osobama omogući zapošljavanje na godinu dana tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi, a primali bi naknadu od 1600 kuna, želi se pomoći mladima koji to hoće da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja, izjavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Mrsić je odbacio kritike da se time nezaposlene mlade ljude dovodi u “robovlasnički odnos”. Naprotiv, želi se dokinuti praksu volontiranja po kojoj su mladi radili kod poslodavca bez plaće, staža i sustava obrazovanja, kazao je Mrsić.

Poslodavci koji će koristiti tu mjeru bit će pod posebnim nadzorom, a Mrsić ističe da u programu neće moći sudjelovati poslodavci koji su davali poslovno uvjetovane otkaze ili koji ne isplaćuju plaće i doprinose.

Mrsić kaže kako to zapravo nije nova mjera, samo je dosad bila ograničena na javnu upravu.

To sada želimo proširi i drugim zanimanjima i uvesti puno strožu kontrolu. Slične su mjere koristile mnoge zemlje EU, poput Njemačke koja ju je koristila dugo godina, a ukinula tek kada je značajno pao broj nezaposlenih, rekao je.

Lani je time bilo obuhvaćeno oko 5000 osoba, a Mrsić očekuje da će ove godine oko 10.000 mladih ljudi ući u taj sustav “državne stipendije”.

Najavio je da bi Vlada odgovarajući zakonski prijedlog trebala razmotriti sljedećeg tjedna, tako da bi se u Hrvatskom saboru mogao naći oko 1. svibnja.

I drugi ministri podržavaju Mrsićevu ideju jer time mladi stječu nova znanja i dobivaju radno iskustvo koje gotovo svi poslodavci traže prilikom zapošljavanja novih radnika.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić smatra kako je za mlade ljude dragocjeno da počnu raditi, pa bilo to i za 1600 kuna.

Mladi koji počnu raditi u nekoj tvrtki time se dokazuju, sredina ih prepoznaje i, ako su dovoljno kvalitetni, gotovo uvijek ostanu raditi u toj tvrtki, kazao je Čačić i dodao kako je u vrijeme dok je on vodio tvrtke vrlo često na taj način zapošljavao po 10-15 mladih.

Potpredsjednik vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić smatra kako predloženi model mladima ne može štetiti.

Za njih je puno štetnije da dvije-tri godine budu na burzi rada, potpuno pasivni i bez mogućnosti primjene znanja stečenih tijekom studija, rekao je Grčić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić upozorila je da na Zavodu za zapošljavanje ima dosta mladih koji nemaju ni dana radnog staža, za što svi poslodavci prvo pitaju.

Tih godinu dana je minimum da uopće možete konkurirati za bilo kakvo zapošljavanje, kazala je Opačić.

Slaže se da je naknada od 1600 kuna mala, ali misli kako je tih godinu dana ulog u njihovo buduće zapošljavanje. (Hina)

1 Komentar

  1. Bravo!!! Zato se stae radnike tretira kao roblje,po mogućnosti da sami daju otkaz .Pa će poslodavac umjesto 5 radnika koje mora plaćati oko 3000kn + doprinosi,dobiti 15 radnika koje ne mora uopće platiti jer će to za njega obaviti država(hahahahaha).Koja sranja vi radite -uopće niste svjesni,ili jeste pa pomažete tajkunizaciju Hrvatske.Zato “gazde” mogu biti bahati i ponašati se prema radnicima kao gnjide!!!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here