Početna Preporuke Može li ljubav nadjačati pritisak društva?

Može li ljubav nadjačati pritisak društva?

Čita vam se nešto, ali nikako da pronađete ,,pravu stvar”. Želite se malo odmaknuti od knjiga, raznih bestsellera, ali i dalje nastojite pronaći nešto što će vas se dojmiti, potaknuti na razmišljanje, što ćete rado preporučiti. Ako su vam kojim slučajem ljubav i njezine granice na pameti, Nataša (28) iz Zagreba možda ima nešto za vas…

“Plave pilule” su strip (crtani roman) Frederika Peetersa, intimne i teške tematike. Autor kroz djelo opisuje svoju vezu sa ženom oboljelom od AIDS-a, koja ima
sinčića koji je također naslijedio od nje tu opaku bolest.

"Plave pilule" - crtani roman o ljubavi

Kako biti u vezi s osobom oboljelom od te, najčešće stigmatizirane, bolesti? Može li ljubav biti jača od okrivljavanja, pritisaka društva i oštrih mjera predostrožnosti kako se bolest ne bi prenijela? Autor je crtajući i pišući pokušao doći do vlastitog emocionalnog pročišćenja i odgovoriti na ta pitanja.

Kroz rastvaranje te bolne, intimne tematike on istodobno čitateljima pruža uvid i informira ih o AIDS-u te daje manje poznate činjenice o toj teškoj bolesti. Plave pilule iz naslova stripa vječni su suputnici osobama oboljelima od AIDS-a, ali i vječni podsjetnik na to da nikada neće biti poput svih ostalih ljudi. Autor u nadrealnoj sceni osobnog filozofskog propitkivanja postavlja pomalo provokativno pitanje: može li bolest zapravo biti poklon i možemo li odnose pa i ljubav graditi ne unatoč, nego zahvaljujući njoj?

Strip koji unatoč teškoj tematici uspijeva zadržati duhovitost i lakoću čitanja, proširit će vam horizonte i ispričati jednu malo drugačiju ljubavnu priču.

Autorica: Nataša (28), producentica iz Zagreba

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here