Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr

vrtić za djecu, ilustracijaNakon javnih prosvjeda i očitovanja političkih stranaka kako neće prihvatiti prijedlog gradskog proračuna, osobito ne u dijelu koji se odnosi na gradske vrtiće  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da je moguć dogovor oko prijedloga gradske uprave o uvođenju imovinskog cenzusa za neka socijalna prava koja je dosad uglavnom subvencionirao grad poput vrtića, ali samo kada je riječ o korekciji iznosa za 100 ili 200 kuna, dok o samom prijedlogu nema kompromisa.

“Nema kompromisa oko koncepcije temeljene na socijalnoj osjetljivosti, pravednosti i solidarnosti po kojoj bi se teret krize i recesije optimalno rasporedio. Onaj tko ima više – neka više i plati, tko ima manje – platit će manje, a tko nema – bit će mu besplatno”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Komentirajući tvrdnje iz Zagrebačkog holdinga da gradska uprava ne plaća njegovim podružnicama ugovorene poslove i subvencije, Bandić je odgovorio kako će platiti ono što je ugovoreno, ali da Grad više neće biti Holdingova “kasica-prasica”.

“Zagreb je bio kasica-prasica za nerad, neodgovornost i neracionalno poslovanje u Holdingu, no sada kada je brod šupalj, treba se tako i ponašati i pokrpati rupe”, naveo je.

Zamoljen da komentira tvrdnju predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića da su u minusu zbog neispunjenih obveza Grada, posebice kada je riječ o ZET-u, Bandić je odgovorio kako će Grad platiti onoliko koliko ima novaca te je napomenuo da ZET dosad nije ušao u najavljeno restrukturiranje tvrtke.

Najavio je da će subvencije podružnicama biti u dosadašnjim iznosima, ali da će nakon šest mjeseci tražiti izvješća o radu i podvući crtu jer Grad, dodaje, nema toliko novca koliko Holdingu treba. Zato će, za istu količinu novca morati pružati istu ili bolju uslugu, a tko to ne može, morat će otići, zaključio je.

“Tko je za, a tko protiv Cibone deplasirano je govoriti i mislim da je svatko dobronamjeran za očuvanje našeg najvećeg sportskog ‘branda’, ali za hohštaplere, neodgovorne i one koji su gurnuli ruku u džep Cibone nema ni lipe iz gradskog proračuna dok sam ja gradonačelnik”, ustvrdio je Bandić.

Ponovio je kako je “Cibona”, tijekom proteklih 10 godina po kriterijima za financiranje vrhunskog športa, dobila od Grada više novca od “Dinama”, a da je, unatoč tome, kao i činjenici da je godinama iznajmljivala protuzakonito uknjižene poslovne prostore, stvoren dug od 120 milijuna kuna.

“Oni koji su Cibonu doveli na prosjački štap moraju otići”, poručio je Bandić.