Za desetak dana, točnije od 4. do 12. lipnja, Zagreb postaje središte najvećeg tech festivala u ovom dijelu Europe – Brave New World! Riječ je o maker festu koji će u prostorima HUB385 tijekom dva vikenda okupiti mlade makere, inovatore, developere, kreativce, inženjere i sve zainteresirane da uz pomoć najnaprednijih tehnologija rješavaju konkretne izazove grada Zagreba.

U sklopu zagrebačkog Brave New Worlda, kojeg organiziraju HUB385 i CityOS iz San Francisca, održat će se inovativne konferencije, praktične radionice i 48-satni hackathoni koji će u kontekstu nove digitalne revolucije predstaviti već postojeća inovativna rješenja koja možemo implementirati u naš svakodnevni život, unaprijediti gradove, domove, pristup zdravlju i proizvodnji hrane, s ciljem da u tome sudjeluje čitava zajednica.

Nositelji ovog jedinstvenog događanja upravo su makeri – mladi poduzetnici, pokretači budućih start upova čiji će umovi biti tvornice inovativnih ideja kojima će mijenjati naš svakodnevni život, a Brave New World platforma je koja im pruža priliku za njihovu realizaciju.

HUB385 dugoročno vidimo kao jedno od središta razvoja hrvatske tehnološke scene iz kojeg će stasati brojni projekti i inovacije koje će unaprijediti našu zajednicu. Kroz inicijativu Brave New World želimo podići tehnološke kompetencije mladih ljudi i ohrabriti ih da u međusobnoj suradnji i uz pomoć iskusnih mentora osmisle i izrade inovativna tehnološka rješenja kojima ćekonkurirati na globalnom tržištu“, izjavila je Ivana Šoljan ispred organizatora HUB385 na današnjem predstavljanju projekta Brave New World.

Program događanja obuhvaća tri dijela – predavanja koja se održavaju 4. lipnja, Zero-to-Hero radionice 5. lipnja, te 48-satni hackathon od 10. do 12. lipnja, s fokusom na IoT, pametne gradove, dronove, hidroponiju i robotiku.

Za govornike na konferenciji i voditelje radionica organizatori u Zagreb dovode neka od najpoznatijih svjetskih imena IoT industrije, kao i osnivače uspješnih start upova. Zvijezda konferencije mladi je genijalac Easton LaChappele, samouki tvorac robotičke ruke upravljane mislima.

Zero-to-Hero radionice, koje posjetitelje očekuju u nedjelju 5. lipnja, zamišljene su kao cjelodnevni događaj za makere, programere i inovatore svih dobi (4+), te sve osobe zainteresirane za tehnologiju budućnosti. Jednu od radionica vodit će i mladi maker i inovator Filip Kovačić Popov, pokretač hrvatskog start upa Smart Lumies ili pametne kocke za djecu. Uz njegovu pomoć polaznici radionice naučit će kako funkcioniraju 3D printeri i koje mogućnosti pružaju, a svaki će sudionik otići kući s printom vlastitog 3D modela.

Važno je mladima približiti nove tehnologie koje su nam postale dostupne i cjenovno prihvatljive. Potrebno je samo malo truda da bismo činili „velike stvari”. Svatko među nama može biti maker, u što će se uvjeriti svi koji dođu na naše radionice, izjavio je Filip Kovačić Popov i pozvao sve zainteresirane da ne propuste ovu priliku.

Predavanja i radionice, kao i sve druge aktivnosti u sklopu Brave New Worlda potpuno su besplatne i namijenjene svima od 4 godine nadalje, no radi očekivanog velikog interesa potrebno je prijaviti se na web stranici projekta http://cityos.io/signup.zagreb koristeći facebook profil ili e-mail adresu. Budite odvažni – prijave kreću danas!

Tijekom cijeloga vikenda sve posjetitelje, osobito najmlađe, očekuju zanimljivi sadržaji i izvan predavaona koje HUB385 priprema u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. U predvorju HUB385 i okolici zgrade bit će izloženi projekti mladih makera i inovatora, a osobit će doživljaj biti najavljene utrke dronova. Cjelodnevni boravak bit će ugodniji i uz slasne zalogaje poznatih zagrebačkih bistroa.

Vrhunac događanja održavanje je 48-satnog hackathona od 10. do 12. Lipnja. On će završiti odabirom šest najboljih razvojnih timova, koji ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojega će uz pomoć mentora, bivših pobjednika hackathona, raditi na razvoju svojih projekata.

Razvojne timove sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj – VIPnet, HEP i RiT, a napredak timova iz tjedna u tjedan javnost će moći pratiti putem odabranih kanala. Pobjednički tim hackathona očekuje investicija u iznosu od milijuna kuna za lansiranje projekta na globalno tržište, šest mjeseci rada u co-working prostoru HUB385, pristup tech laboratoriju, oprema i vodstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka s bogatim iskustvom u pokretnju i razvijanju svjetskih projekata.

Brave New World, kojime će kulminirati obilježavanje European Makers Weeka, prvi se put održava u Zagrebu, no CityOS uspješno ga provodi u mnogim svjetskim gradovima već šestu sezonu zaredom. Putem CityOS programa dosad je gradovima-domaćinima poklonjeno više od 60 uspješnih i funkcionalnih aplikacija i uređaja, te je osnovano više od 15 različitih kompanija. Sljedeći je na redu – Zagreb!

Sve informacije o događanju i program zagrebačkog Brave New Worlda mogu se pronaći na web stranici http://cityos.io/zagreb, a video kojim organizatori najavljuju projekt pogledajte na linku http://bit.ly/1Ub3ZVZ.