ŠiškinU četvrtak, 18. 09. 2014., u 12 sati, održana je press konferencija u cafeu U Dvorištu povodom početka književne manifestacije Europea U Dvorištu. Konferenciju je otvorio  vlasnik cafea Matija Powlison Belković koji je kao domaćin pozdravio sve nazočne i pozvao ih da i ove godine prisustvuju književnim programima koji će se odvijati tijekom čitave jeseni.

Direktorica izdavačke kuće Ljevak, Petra Ljevak, pojasnila je ideju Europee pokrenute prošle godine kojoj je cilj, dovođenjem vrhunskih europskih autora, potaknuti publiku da sudjeluje u programima na način da književne tribine postanu mjesto na kojem ljudi raspravljaju, misle, govore i žive literaturu. Ishod takvih susreta i ovog međunarodnog projekta jest da između sjajnih autora i publike željne čitanja, promišljanja i osjećanja, nema zamišljene niti stvarne granice. Novinarima se obratila i moderatorica tribina Ivana Simić Bodrožić koja je o svakome od autora (Mihailu Šiškinu, Milošu Urbanu, Razvanu Radulescuu i Colmu Toibinu) te pratećim temama tribina rekla podrobnije podatke te ukratko predstavila njihove knjige. Istaknula je kako je želja projekta Europea u Dvorištu oživjeti grad u njegovim skrivenim dvorištima, potaknuti ljude na znatiželju te upoznavajući drugoga učiniti vlastiti prostor života i literature većim i slobodnijim.

Razgovoru se priključio i dugogodišnji urednik izdavačke kuće Naklada Ljevak i književnik Kristijan Vujičić koji je predstavio gosta tribine nizozemskog filozofa Coena Simona i temu tribine. Na kraju su svi prisutni pozvali novinare i publiku da dođu na tribine i pridruže se živoj razmjeni ideja i literature.