Miha Pogačnik, glazbenik koji je svijet oduševio kao virtuoz na violini, danas je diljem Europe poznat kao stručnjak za razvoj vodstva. Neki ga nazivaju i vizionarom u tom području. Svoje će ideje o novim načinima vođenja poduzeća iznijeti u govoru na MBA Croatia Gali u petak 22. studenoga u Zagrebu.

Pogačnik smatra da je glazba lijek za mnoge poslovne probleme te da je danas nužno implementiranje umjetnosti u poslovanje.

„Suvremenim poduzećima nisu dovoljne dobra arhitektura te kolekcije slika koje nitko ne gleda. Umjetnost ne služi samo estetici. Ona nam može pomoći u razvoju poduzeća. Došlo je vrijeme da biznis ne sponzorira umjetnost, nego umjetnost biznis. Iz umjetnosti neke stvari trebamo preslikati na biznis. Glazbenici se identificiraju s onim što rade, a tako trebaju raditi i ljudi u drugim područjima. Kad se čovjek duboko identificira sa svojim djelom, vrhunski rezultati ne mogu izostati. Menadžeri teže ostvarivim ciljevima, a umjetnici žele ostvarivati nemoguće“, kazao je Pogačnik koji probleme u društvu i poslovanju u prvom redu gleda kroz perspektivu umjetnika. Pritom se posebno osvrće na izvedbu, motivaciju i inspiraciju.

Pogačnik suvremenom poslovnom svijetu zamjera otuđenje. Zapaža kako je svijet sve kompleksniji te kako tehnologija odvaja čovjeka od onoga što on iskonski jest.

„Digitalizacija se ne smije razvijati bez humanizacije. Poduzećima ne smiju vladati mehanički, nego organski principi. Zato je važno kod djelatnika razvijati meke, društvene vještine. Suvremena poduzeća trebaju imati glavu, ali i srce. Uz glavu i srce postiže se kreativna ravnoteža. Zato neke tvrtke na zapadu uvode eksperimentalne inspiracijske prostore. Na taj način tvrtke postaju antropomorfne“, ističe Pogačnik.

Pogačnik je gotovo svaki tjedan u drugoj zemlji, a budući da je iz Slovenije, posebno dobro poznaje povijest, gospodarstvo i društvo u ovom dijelu Europe. Komunizam i kapitalizam doživljava kao ekstreme te smatra da bi društvo sada trebalo graditi zdravu sredinu. Umjetnost, kaže, tome treba dati svoj obol.