U sklopu projekta „Mi jedemo odgovorno“, na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ održani su seminar i radionica upravo na temu odgovorne prehrane. Seminar i radionica okupili su domaće i strane stručnjake iz Češke i Ujedinjenog Kraljevstva iz područja zdrave i odgovorne prehrane, koji su raspravljali o ulozi naše prehrane, koja je u centru globalnih promjena i određuje dugoročnu održivost svijeta u kojem živimo.

Nacionalni koordinator projekta „Mi jedemo odgovorno“ u Republici Hrvatskoj je Udruga Lijepa Naša, za koji 95% sredstava osigurava Europska unija, a koji okuplja devet udruga iz devet zemalja. Projekt se realizira u 100 Eko-škola na području Hrvatske i trajat će tri godine, a trebao bi obuhvatiti ukupno 1 800 nastavnika, 90 000 djece, učenika i studenata te 100 000 roditelja i članova lokalne zajednice u 9 zemalja uključenih u projekt. Ovaj pilot projekt ima za cilj izgraditi školski program koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane na području Europske unije, kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju i sedam koraka Eko-škole.

Važno je osposobiti mlade da budu aktivni i postanu dugoročno odgovorni akteri pozitivnih i uravnoteženih prehrambenih navika. Priča uvijek počinje izborom hrane koju konzumiramo. Kada biramo hranu trebamo se zapitati: što jedemo, odakle dolazi hrana koju jedemo, kako je proizvedena, koliko jedemo, koliko bacamo i naposljetku koje su globalne posljedice konzumacije takve hrane? Kada si počnemo postavljati ova pitanja i tražiti prave odgovore na njih onda počinjemo jesti odgovorno i činimo korak prema boljoj budućnost planete, ali i nas samih.“, kazala je voditeljica Odjela za promicanje zdravlja dr. med. Ana Puljak, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Hrana koju svakodnevno konzumiramo uvelike utječe na budućnost našeg planeta. Ona tako doprinosi globalnom zatopljenju, intenzivira i potiče smanjenje biološke raznolikosti te je glavni uzrok deforestizacije i dezertifikacije, dok upotreba pesticida i gnojiva za njenu proizvodnju pritom zagađuje pitku vodu. Primjerice, konzumirajući jednu jabuku potroši se i do 70 litara vode koja je bila potrebna za njenu proizvodnju, a na čašu mlijeka čak 200 litara. Virtualna voda je voda potrošena na proizvodnju određene namirnice, a radi se vodi potrebnoj za zalijevanje usjeva, obradu proizvoda ili o vodi potrebnoj životinjama od kojih namirnice dolaze.

Hrana je u središtu globalnih promjena kojima svjedočimo posljednjih desetljeća. Voda potrebna za proizvodnju naše hrane nije jedini problem, jer treba uzeti u obzir i štetne plinove proizvedene u procesu transporta te hrane kao i brojne druge štetne posljedice. Primjerice, danas jedemo više mesa nego ikad, u posljednjih 50 godina proizvodnja mesa peradi povećala se čak 10 puta, a najveći potrošači upravo su razvijene zemlje. Stoga se moramo ozbiljno zapitati jedemo li odgovorno i zdravo“, istaknuo je Josip Gregac, Nacionalni voditelj projekta „Mi jedemo odgovorno“.

Osim domaćih stručnjaka, na seminaru su govorili i Andrea Bullivant iz Liverpool World Centra u Ujedinjenom Kraljevstvu i Tereza Čajková međunarodna voditeljica projekta iz Glopolisa u Češkoj, a tema catteringa bila je „Bakin čušpajz“ – zdrava lokalna prehrana. Uz Udrugu Lijepa Naša, kao nacionalnog koordinatora projekta, i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, kao partnera, na projektu sudjeluje još devet civilnih organizacija iz Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Poljske, Malte i Latvije.