Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Dani meda (Foto: Kristijan Tabet) O promjeni načina života malo tko od nas razmišlja dok mu ne dođe voda do grla, dok se ne nađe u nekom životnom škripcu, uskom prolazu kroz koji jednostavno s dosadašnjim navikama ne može dalje. Izloženost svakodnevnom stresu bio je razlog zbog kojeg je profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu zajedno sa suprugom napustila Zagreb i odlučila živjeti u Velikoj Pisanici, uživati u prirodi, vlastitim voćkama, cvijeću i – medu. Jedna od nekoliko desetaka prodavača čiji se čudesni proizvodi mogu od danas do subote kupiti na Danima meda, otvorenim na Trgu bana Jelačića.

– Preporučam vam zlatošipku, med koji se dobiva svake četvrte ili pete godine. Izuzetan je diuretik, pomaže kod upalnih problema urinarnog trakta ako imate tegobe s mokraćnim mjehurom, bubrezima, a muškarcima je dobra i za prostatu. Ima blagi okus po limunu- s osmjehom priča bivša profesorica kroatistike i književnosti Nada Vignjević.

Ona je tek jedna od izlagača čije proizvode Zagrepčani ne mogu nabaviti u prodavaonicama već zbog njih trebaju potegnuti u najboljem slučaju u zagrebačku u okolicu.

U trendu je krem med

Jeste li vidjeli med zelene boje? Dobiva se od raznih trava, ali nije gorak. Nudi ga Antičević zdravlje d.o.o.. Uz ovakve rijetkosti, na Danima meda možete se uvjeriti i u neke nove trendove. Više proizvođača nudi kremasti med koji se posebno sviđa djeci. Nešto je gušći od uobičajenog  (ne curi kada se namaže na kruh). Tajna proizvodnje ne otkriva se lako, no u grubim crtama dobiva se iz kristaliziranog meda koji se najprije dobro izmuti, potom odstoji oko mjesec dana i naposljetku se kao baza umiješa u nekristalizirani med. Krem med na Trgu nudi Medo-flor d.o.o. iz Donjeg Dragonošca, ali ga ima i u više drugih proizvođača.

Karlovčanin Lovro Krnić također ima krem med, a kao podvrstu i s dodanim shii take gljivama. Pomaže oboljelima od raka, no treba ga uzimati duže vrijeme, od jeseni preko zime i sve do proljeća, gram do gram i pol po kilogramu tjelesne težini osobe. Med s crnim kimom dobar je za alergije. U ponudi ima i med s matičnom mliječi.

– Ne mogu tvrditi da će med nekoga izliječiti, no sigurno može pomoći u rješavanju raznih tegoba- napominje gospodin Lovro. Naravno, za izlječenje je potrebno promijeniti još ponešto, što ne može žličica meda.

Upakirano s ljubavlju

Na Trgu bana Jelačića najbolje je od onoga što se trenutno može pronaći u Hrvatskoj. Iz Karlovca je i pčelar Franjo Capan čijem su me štandu privukle lijepo oslikane staklenke. U njima med, a cijena – samo 30 kuna! Prvo pitanje koje mi pada na pamet jest kako im se uopće isplati.

– Staklenke je oslikala moja supruga u mirovini, etikete je napravio sin na kompjuteru- s osmjehom odgovara Franjo Capan te dodaje kako se proizvodnjom meda bavi u slobodno vrijeme jer inače radi na željeznici.

Iz 80 košnica dobiva oko 1500 do 2000 kilograma meda. Tako će biti i u buduće jer se, kaže, na vrijeme pobrinuo za svoje pčele koje zbog suše nisu ostale gladne.

– Tko nije prihranjivao mogao bi ostati bez pčela ako nešto hitno ne učini- savjetuje nudeći me i sa medenjacima u kojima su orasi, grožđice i još neki fini sastojci.

Ovakve medenjake ne možemo kupiti u trgovini, a i pitanje je hoće li ih ikada i biti po cijenama koje su sada na Trgu bana Jelačića. Tako brižno pripremljeni, s toliko ljubavi za svaku pojedinost – neprocjenjivo.

Vrijesak sa sjevernog Velebita

Teško je proći pored štanda većine izlagača, a da se ne zaustavite. Tako pogled zastaje i na domaćem medu i pčelinjim proizvodima Dominis. Jedini imaju halal certifikat za prodaju u arapskim zemljama. Med stiže sa sjevernog Velebita i iz Gornje Drenove prema Sv. Ivanu Zelini. Proizvođač je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Domagoja Dabića.

Pored štanda zaustavlja se skupina potencijalnih kupaca – isprobavaju vrijesak, ali i druge vrste. Toliko dobrih okusa na jednom mjestu!

Pčelari vole kada im se ocjenjuje med jer znaju koliko vrijedi uloženi trud. Dragica Dobec iz pčelarskog obrta Domet iz Ludbrega kaže kako od meda ne mogu živjeti. Za nju, ali i za mnoge druge to je jednostavno strast. Ulaže se puno u proizvodnju kako bi bila što kvalitetnija. Njen proizvod je među najboljima u Hrvatskoj, dijeli ga samo pola boda od najboljeg u svijetu.

Dragocjen pčelinji otrov

Među pčelinjim proizvodima su i oni dobiveni od otrova pčele. Na štandu Ivana Curiša iz Konjščine nude se razne masti i kreme za multiplu sklerozu, bolove u kralježnici, hematome, psorijazu… i tko zna što sve ne.

– Potrebno je 100 košnica za kilogram otrova. Cijena mu je 22.000 eura. Sam sam konstruirao uređaj za proizvodnju pčelinjeg otrova, trajalo je godina i već sam bio skoro odustao kada sam prije dvije godine na e-Bayu vidio da se prodaje pčelinji otrov. U Hrvatskoj sam jedini koji ga sakuplja, ali na žalost za sada nemam certifikat o kakvoći.

Jeste li probali preko fondova Europske unije dobiti pomoć?

– Raspitivao sam se na raznim stranama, ali izgleda da nisam bio blizu ognja da se ogrijem- kaže gospodin Ivan.

Nadamo da će se i to promijeniti.

[nggallery id=553]

Video: Infopunkt.tv

[infopunkt 3382&video=01 nolink]

Bandić o proizvodnji svog meda

[infopunkt 3382&video=02 nolink]

Bandić o manifestaciji “Dani meda”

[infopunkt 3382&video=03 nolink]

Bandić o subvencijama

[infopunkt 3382&video=04 nolink]

Kranjec o proizvodnji meda i izvozu

[infopunkt 3382&video=05 nolink]

Kranjec o subvencijama

[infopunkt 3382&video=06 nolink]

Kranjec o domaćem medu

[infopunkt 3382&video=07 nolink]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here