Uzbudljiv, privlačan i egzotičan, Marrakech – crveni dragulj Maroka, mogli bismo reći da je i grad kontrasta, obzirom da se smjestio u podnožju snijegom pokrivene planine Atlas, te na rubu sa najvećom pustinjom, Saharom. Zbog očuvanja i njegovanja tradicije i folklora, kao i zbog jedinstvene arhitekture, Marrakech je danas jedan od centara međunarodnog turizma. Njegova ljepota sadržana je u dinamičnoj i živahnoj atmosferi kojom odišu ulice i trgovi i otkrivaju pravu čaroliju Orijenta.

shutterstock_144050560

Marrakech, čije ime na berberskom jeziku znači „Božja zemlja“, najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Ovaj poseban i fascinantan grad utemeljila je dinastija Almoravida krajem 11. st. kada su sagrađene mnoge blistave palače i parkovi. Najupečatljiviji je stari dio grada – medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ne propustite prošetati se glavnim gradskim trgom Jemaa-el-Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mjesto gdje možete probati mnoge marokanske delicije, obzirom da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom. Ovdje ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odjevene prodavače te orijentalne pripovjedače. Krenete li u istraživanje medine, pripremite se na potpunu dezorijentaciju, jer u mreži uličica samo će najspretniji uvijek znati gdje se nalaze. No upravo u tom labirintu malih ulica satkana je sva čar i ljepota ovog grada.

atlas-3

Uz trg se smjestila i velika tržnica – souk, na kojoj možete kupiti doslovno sve. Cijene za turiste su nešto više nego za lokalno stanovništvo, stoga se oslonite na svoju sposobnost cjenkanja. Marrakech ima najveće natkrivene tržnice u Maroku u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine koje ćete rado ponijeti sa sobom kao uspomenu na ovaj više nego živopisan grad. Poželite li malo romantičniji obilazak grada, na raspolaganju vam je i vožnja kočijom s konjskom zapregom, koja se obično nalazi na dnu trga, a cijenu vožnje obavezno dogovorite prije nego uđete u jednu.

atlas-5

Posjetite prekrasnu palaču El Bahia, kompleks u kojem se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi. Ovdje možete vidjeti raskošne mramorne podove i oslikane zidove te upoznati način života marokanskih plemića u 19. stoljeću. Dolaskom do El Badi dvorca, sagrađenog u 16. st., uživat ćete u fascinantnom pogledu na stari grad i džamiju Koutoubia, čiji ćete 77 metara visok minaret teško promašiti, obzirom da je on ujedno prizor kojeg ćete vidjeti na većini razglednica iz Marrakecha.

atlas-9

Otkrijte skrivene čari Maroka na jedinstven način – jahanjem deva u jednoj od najvećih marokanskih oaza koju krase i beduinska sela, gdje će vam domaćini poslužiti čaj od mente ili lokalni specijalitet – palačinke s medom. Putovanje začinite uzbudljivom adrenalinskom vožnjom quadovima kroz pustinjske predjele ili zanimljivim izletom u grad Essaouira – „Grad vjetrova“, čija je kulisa poslužila Orsonu Wellesu prilikom snimanja filma „Othelo“, dok je grad Astapor iz serije „Igre prijestolja“ zapravo Essaouira. Danas, iako je grad postao turistički centar, zadržao je svoj bohemski stil, male umjetničke galerije, radionice, muzeje i tradicionalne ulice šarenih boja.

shutterstock_421023916

Putovanje u Marrakech očekuje vas u terminu od 24. do 26. veljače 2017., posebnim zrakoplovom iz Zagreba, po first minute cijeni već od 3.260 kn po osobi, uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe. Više informacija o programu i fakultativnim izletima potražite na www.atlas.hr, svratite do Atlasovih poslovnica ili nazovite besplatan info. telefon 0800 99 98.

untitled

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here