Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je na današnjoj sjednici Vlade plan poticanja poduzetništva i obrtništva za ovu godinu “Poduzetnički impuls”, vrijedan 376 milijuna kuna.

U Hrvatskoj više od 99 posto od ukupnog broja registriranih tvrtki su male i srednje tvrtke, njihov udio u BDP-u je veći od 50 posto, u zaposlenosti 64 posto, a u izvozu 42 posto, napomenuo je Maras.

Hrvatsko gospodarstvo je po strukturi mikro gospodarstvo jer 80 posto tvrtki su male tvrtke, pa će se poticajne mjere usmjeriti na rast i povećanje broja srednjih poduzeća, dodao je ministar.

Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta – u konkuretno poduzetništvo uložit će se 115 milijuna kuna, u povoljno financiranje i jamstva 113,4 milijuna kuna, u obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo 18 milijuna kuna te u unapređenje poduzetničke infrastrukture 56,5 milijuna kuna. Tome treba dodati sredstva koja su vezana uz EU programe i projekte, a iznose oko 61 milijun kuna.

Maras je najavio i promjenu politike prema poduzetničkim zonama jer država trenutno pomaže 320 zona, od kojih samo polovica ima neki poduzetnički projekt. Trebamo se koncentrirati na zone koje imaju perspektivu, rekao je.

Vlada je danas također prihvatila prijedlog zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, tijela kakvo, kako je rečeno, već imaju sve tranzicijske zemlje. Agencija će biti namijenjena prvenstveno poticanju velikih investicija i povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Prihvaćen je i prijedlog izmjena Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva kojim se to područje usklađuje sa standardima EU. (Hina)