Srce Slavonije krije mali gradić koji ponosno nosi titulu najstarijeg grada u Europi. Vinkovci, nazivani još i Colonie Aurelie Cibalae, imali su značajnu ulogu u povijesti kao grad u kojem su rođeni braća Valentinijan I. i Valens, jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske. Kakve još tajne drevnog Rima skrivaju Vinkovci, moći će se otkriti na nadolazećim V. Rimskim danima, koji će se održati zadnjeg vikenda u svibnju, 26. i 27.05. u organizaciji Turističke zajednice grada Vinkovaca.

RD_4

Rimski dani svake godine privlače mnogobrojne posjetitelje, koji za vrijeme trajanja manifestacije, imaju priliku svjedočiti vjernom prikazu povijesti, načina života i utjecaja Rima na područje grada Vinkovaca. Kroz različite radionice za djecu, sajam rimskih proizvoda, malu školu gladijatora, keramičarsku izradu posuđa, borbe gladijatora, prikaz formacija legionara, pričanje priča, prikaze povijesnih bitki te igre žonglera s vatrom oživljavaju se rimske legende koje donose duh starog Rima na ulice grada. Brojni posjetitelji će također moći uživati i u slasnim gastro delicijama, spravljenima na tradicionalan način.

RD_7

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! – Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri! Govori o bitci između panonskih plemena i rimskih snaga, u kojoj su tri Cezara (Tiberije, Germanik i August), unatoč nedaćama i otporu, uspjela pobijediti Panonce i prisiliti ih na predaju. Stoga, ukoliko želite doživjeti dašak Rima u srcu Slavonije, zaputite se na putovanje kroz povijest, među gladijatore, rimske centurione, bacače vatre, konjanike i rimske careve, koje započinje i završava u šarmantnim Vinkovcima.

Program V. Rimskih dana bit će dostupan na internetskoj stranici Turističke zajednice grada Vinkovaca.