Ovogodišnje izdanje ZMAG-ove velike razmjene sjemena održat će se u nedjelju, 15. ožujka od 10 do 14 sati u prostoru kreacije – URANIA, Trg E. Kvaternika 3/3. Razmjena sjemena organizirana je u suradnji s Malim Food Hubom, edukativnim programom Malog placa na temu održivog življenja u urbanom okruženju i u partnerstvu s Uranijom.

ZMAG-ova velika razmjena sjemena namjenjena je OPG-ovcima, vrtlarima početnicima i hobistima, a razmjenjivat će se brojne stare i autohtone sorte sjemena iz organskog uzgoja. Tako ćete u nedjelju ovdje moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, nabaviti ekološke proizvode od provjerenih proizvođača i učlaniti se u Društvenu banku sjemena.

Također, u sklopu razmjene sjemena u Uraniji očekuje vas i dodatni umjetnički program. U okviru projekta Društvena banka sjemena, ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević realizirali su novi rad mlade umjetnice Valentine Butumović koji će ovom prilikom biti predstavljen. Riječ je o umjetničkoj knjižici koja obuhvaća teme kao što su odnos biljaka i okoliša te biljaka i ljudskog tijela, ali i prakse očuvanja sjemena, a sav materijal objedinjen je vizualima i osobnim naracijama.
Iako živimo na planetu raznovrsnosti i obilja, biološka raznolikost se rapidno gubi, a sjeme se standardizira. Čuvanjem starih autohtonih sorti sjemena, kao i tradicije koja predstavlja našu gastro-kulturu i identitet, štiti se bioraznolikost okruženja i potiče lokalna društveno-ekonomska održivost na dobrobit lokalne zajednice i okoliša. A upravo to nagovještava bolju budućnost hrane za sve.

Sjeme je iznimno važno jer je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a. Za uzgoj zdravih plodova oduvijek je bilo najbitnije imati prirodno, domaće sjeme, dobiveno iz biljaka uzgojenih na organski način. Upravo s takvim sjemenom počinje put održivog razvoja, koji čuva okoliš i kvalitetu tla, za razliku od koncvencionalnog uzgoja. Uz to, autohtone su vrste sjemena, za razliku od sjemena velikih korporacija, prilagođene okruženju i lokalnim uvjetima – od tla, klime i načina uzgoja – te su otpornije, a donose i neusporedivo ukusnije i bogatije plodove.

Razmjene sjemena pružaju mogućnost “živog” kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Sudjelovanje je besplatno.