kuhinja3Zagrepčanke, kako ste naučile kuhati? Možda od mame i bake? (Pitanje, naravno, vrijedi i za Zagrepčane!)

Piše: Antonia Glavan

Zagrebačka kuhinja se zaista može pohvaliti mnogim tradicionalnim jelima. Međutim, ne samo zagrebačka kuhinja – bogatstvo tradicionalnih jela nalazimo u svakom djeliću Lijepe naše. Do danas su tiskane brojne kuharice u kojima su sačuvani brojni naši recepti…ali vjerujem da će većina nas prije posegnuti za maminim i bakinim starim bilježnicama sa receptima, nego za kuharicama.
No svejedno, znate li koja je kuharica bila jedna od prvih na području grada Zagreba? Nova Zagrebačka Kuharica, naše spisateljice Marije Kumičić. Prvo izdanje izašlo je godine 1889. Ta je kuharica predstavljala pravu malu revoluciju među kuharicama, budući da je bila napisana na hrvatskom jeziku te su nazivi jela prevedeni sa njemačkog na hrvatski jezik:
„Naše domaćice i kuharice služile su se do sada obično njemačkom knjigom kuharicom…“ (Nova Zagrebačka Kuharica, 1889.)

Kuharica1

Nekoliko godina poslije izašlo je i drugo izdanje kuharice te drugo dopunjeno izdanje kuharice. Danas rijetki posjeduju Novu Zagrebačku Kuharicu, pogotovo prvo izdanje, međutim, možete ih naći na raznim internetskim stranicama koje se bave prodajom, pa čak i u nekom antikvarijatu ako imate sreće. Također, mnoge knjižnice u gradu Zagrebu imaju poneko izdanje i u svojim čitaonicama.
Na prvim stranama Nove Zagrebačke Kuharice pronaći ćete reklamu za Dukat, zatim sadržaj od nekoliko strana sa stotinama recepata – od juha za bolesne, preko recepata sa mesom, mnogo slastica od jaja, tijesta sa maslacem, sladoleda, recepata za pürée (ne samo od krumpira), hladna i topla pića… Kuharica ima i dio „O hrani“ te „Probava jela“ – u kojem piše koliko sati pojedinom jelu treba da se probavi. Tamo možete pročitati da kuhanoj riži treba jedan sat, a kuhanoj mrkvi i kelju tri sata i petnaest minuta da se probave. Također ima koristan dio „O postavljanju i pokrivanju stola“.

Kuharica2
Osim toga, drugo izdanje kuharice moglo se pohvaliti sa 170 slika, sa dodatkom „Slaganje ubrusa“ te „Jestvenikom“. „Jestvenik“ sadržava jela po mjesecima, odnosno godišnjem dobu, što je našim zagrebačkim domaćicama trebalo olakšati u smišljanju „što kuhati danas, a što sutra“.
Za kraj ću vam prepisati jedan kratki i slatki recept koji mi je listajuć drugo izdanje Nove Zagrebačke Kuharice slučajno zapeo za oko.

„Zviezdice od čokolade.
Načini snieg od 2 bielanjca, k tomu dodaj 25 dekagrama fina šećera, 10 dekagrama brašna i 5 dekagrama čokolade. Ovo tiesto razvaljaj, kalupom izreži zviezdice i peci na limu voskom namazanom.“

Dobar tek!

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here