Na glavnom zagrebačkom trgu u neposrednoj blizini Manduševca otvorila jedinstvena „adventska kućica“ – Maison de France koja nam donosi izvorne Francuske specijalitete na stol.

Ako su vam dosadile već standardne kobasice i fritule, kojih u nebrojenim varijacijama svugdje možete pronaći, u Francuskoj gastronomskoj kućici sve je drugačije.

Na ponudi su pravi francuski kroasani punjeni odličnim maslacem, te raznim nadjevima, prava pašteta od guščje jetre (fois gras) s armagnacom, svježe kamenice iz Normandije, namazi od rakovog mesa.

Osladiti se možete i bagetima s raclette topljenim sirom i dimljenom šunkom. Croque Monsieur – tipičan francuski toast sendvič sa šunkom, sirom te zapečen u bešamel umaku. Zasladiti se možete s već spomenutim kroasanima i posebnosti glaziranim kuhanim kestenima.

france-5-web

Posebnost kućice leži i u činjenici da se radi o namirnicama i proizvodima iznimne vrhunske kvalitete, koje gotovo svakodnevno stižu svježe iz Francuske, a za sve se brine vesela ekipa koja je predvođena neumornim kulinarskim misionarom, François Louyot-om, od kojeg možete iz prve ruke doznati o začinima, proizvodima, receptima, ali tradicijama Francuske kulinarije.

Svakako ne propustite se okrijepiti uz kuhano Božićno bijelo i crno vino, te francuskim pjenušcem, i odličnim bijelim i crnim vinima s obale Rhone.

Dakle, posjetite francusku kućicu – Maison de France u bilo koje doba dana i probajte jedinstvene specijalitete, a ponajbolje cijelu gastronomsku vrijednost kućice opisuje Rene Bakalović u svojim blog zapisu:

Ugostiteljstvo u Zagrebu ključa. Svakodnevno se otvaraju novi lokali, poduzetnici se nadmeću u potrazi za što privlačnijim jelovnicima. Plima zanimljivosti prikriva veliki nedostatak.

U Zagrebu danas ne postoji ozbiljan francuski restoran. Svaki foodie koji drži do sebe dobro znade kako se radi o teškom problemu. Francuska gastronomija nije samo jedna u nizu europskih kuhinja.

Francuski su kuhari utemeljili modernu europsku kuhinju, oni su ju doslovce izvukli iz srednjovjekovnog mraka.

Postavili su jasne visoke standarde, ispisali precizne recepture, uveli znanost u kulinarstvo, uzvisili vještinu kuhinja do razine umjetnosti.

Taj su veličanstveni pothvat izveli ne samo jednom, nego od Srednjega vijeka do danas u nekoliko navrata.

Logično je da se i suvremeni kulinarski dosezi u svijetu odmjeravaju prema kriterijima koje su propisali francuski gastronomi, tri zvjezdice su još uvijek najviši domet kojemu teže najbolji kuhari.
Blagdanska magija i u Zagrebu čini čuda. U adventskim danima osvanula je na središnjem gradskom trgu Francuska kuća.

Utemeljio ju je Francois – neumorni, strastveni kulinarski misionar. On putuje svijetom i pronosi gastronomsku istinu riječju i djelom. Nabavlja najbolje namirnice i delikatese na njihovim izvorištima i donosi ih onim gladnima i žednima kojima hrana i piće nisu tek egzistencijalna potreba nego izvor životne radosti.

Francois je u ovoj blagdanskoj misiji Zagrepčanima probrao temeljne francuske ikone na čelu s kultnom gusjom paštetom.

Karta Francuske kuće nije velika, ograničili su ju gabariti blagdanske kolibe. No i te se granice dadu premostiti jer je Francois zaista neumoran.

On udovoljava posebnim gurmanskim željama. Kod njega je moguće naručiti svaku poznatu deliciju, on pouzdano znade gdje ju treba nabaviti i kako osigurati povoljnu cijenu.

Znalci se stoga već sada nadaju da Francuska kuća neće zauvijek nestati kada prođu blagdani.

Brojni su ugostiteljski poduzetnici u Zagrebu i Hrvatskoj već upoznali Francoisa, a druženja se svakodnevno šire.

Najkraći put do ozbiljnog francuskog restorana u Zagrebu i Hrvatskoj vodi preko Francoisa. Izgledne su šanse da će netko u novoj godini krenuti tim putem.