Na zadnji dan izložbe Arhitektura visoke energetske učinkovitosti koja prikazuje projekte i ostvarenja opusa arhitekta Ljubomira Miščevića, a obuhvaća više od četrdeset godina kontinuiranog projektantskog, istraživačkog i inovacijskog rada u području napredne visoko učinkovite energetske arhitekture,od pasivne sunčane arhitekture osamdesetih do ovovremene arhitekture energetskog standarda – modela pasivne kuće (A+), autor će u Galeriji ULUPUH 15. ožujka održati istoimeno predavanje s početkom u 18 sati.

“U današnjem svijetu jednoobrazne arhitekture i pretjeranih teorijskih subspecijalizacija koje često ne uzimaju u obzir brojne faktore iz stvarnog života, još uvijek postoje stvaratelji arhitekture gotovo renesansnih načela, koji spajaju humanističku tradiciju i tzv. naprednu arhitekturu. Jedan od takvih je Ljubomir Miščević, ne samo projektant arhitektonskih formi „po šabloni“ ili „samo“ teoretičar, profesor i znanstvenik bez doticaja sa stvarnošću. Štoviše, njegova manifestna posvećenost sintezi svih područja arhitektonskog djelovanja, spajanja s različitim usmjerenjima primijenjenih umjetnosti, ali i uključivanja likovne umjetnosti u arhitekturu podsjeća na postulate sinteze svih umjetnosti koju su zastupali inozemni i naši arhitekti tijekom 20. stoljeća; od Bauhausa, organičke, kinetičke i high-tech arhitekture podjednako.“ Iva Körbler, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe

Ljubomir Miščević od 1984. godine objavljuje kontinuirano na hrvatskim i međunarodnim stručnim i znanstvenim skupovima referate, projekte i studije. Recenzent je stručnih i znanstvenih publikacija, član i voditelj stručnih hrvatskih i međunarodnih udruga. Održao je brojne samostalne i grupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Urednik je i član uredništava stručnih domaćih i međunarodnih časopisa. U svojem djelatnom opusu, ostvario je dvadesetak obiteljskih kuća većinom pasivnih sunčanih, niskoenergetskih, inteligentnih i pasivnih (A+) zgrada raznih namjena, dvadesetak interijera, produkt i grafičkih rješenja dizajna, brojne povremene i stalne postave izložbi, kazališne i TV scenografije. Sudjeluje na domaćim i inozemnim arhitektonsko urbanističkim i dizajnerskim natječajima na kojima je nagrađivan.

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Predavanje je organizirano u sklopu izložbe koja je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.