Glumac i redatelj Ljubomir Kerekeš otkriva sve o svom najnovijem filmu Marginalci, koliko je teško biti glumac i redatelj, ali i o novim idejama.

Od 27.10. u kina stiže vaš film „Marginalci“. Stanovnici sela Črevo prikaz su svih nas, društva u cjelini. Što vas je inspiriralo da se odlučite baš za ovu tematiku?

Uvijek pišem o malih ljudima velikim problemima. To smo svi mi. Marginalci. Volim promatrati ljudi tako da pokušavam ih pokušavam obraniti čak i kad znam da nisu baš u pravu. Mislim da je upravo to ljepota pisanja i stvaranja. Marginalci u selu Črevo i ovi koji dolaze u Črevo su preslika naše države. Na filmu će to sve biti smiješno, na kad izađemo iz kina morat ćemo se uštipnuti da bismo se vratili u neku tužnu stvarnost.

Jeste li se prilikom snimanja filma susretali s preprekama?

Glavni problem na snimanju nam je zadala vremenska prognoza, koju je ove godine teže pogoditi nego brojeve na lotu. Na sreću uspjeli smo složiti raspored snimanja i realizirati sve što smo zamislili. Slatka prepreka bio nam je jedan mali pas lutalica koji nas je pratio po selu Vižanovec i svako malo nam ulazio u kadar. Psa smo udomili i sretan je i dolazi na premijeru u Zagreb.

Smatrate li da hrvatski film dobiva priznanje koje zaslužuje ili smo generalno skloniji holivudskim ostvarenjima?

Hrvatski film možda dobiva priznanja, ali ne ono najvažnije. Priznanje publike. Moramo se potruditi vratiti publiku u kino i vjerujem da će “Marginalci” to i napraviti. Ne možemo i ne trebamo se mjeriti i uspoređivati s holivudskim filmovima koji su velika mašinerija koja guta sve pred sobom. Osobno volim pogledati i dobar akcijski film, dobar triler, ali volio bih da je više komercijalnih hrvatskih filmova, a manje za uži krug publike na festivalima.

Što je po vama teže: biti ispred ili iza kamere?

Mislim da je podjednako teško. Ako glumac ima redatelja koji ga ne razumije ili obrnuto, na filmu će se to definitivno osjetiti. Često mi se dogodilo da pogledam neki film i vidim da nešto nije kako treba, a nakon toga pročitam negdje da su redatelj i glavni glumac bili posvađani ili da se dogodila svađa ili razilaženje u mišljenjima. Volim biti iza kamere i volim biti ispred kamere. Najteže je zapravo na istom projektu biti i iza i ispred kamere, kao što sam ja bio na “Marginalcima”. To je samo za jake igrače. A ja se još uvijek ne dam.

Imate li već na umu ideju za neki novi film?

Apsolutno. Volim sanjati i volim maštati. Za to me nitko ne može okriviti niti mogu ikome smetati. Prvo da vidimo kako će naša publika prihvatiti “Marginalce” pa se bacamo na nove ideje.