Iako je cijela ova godina u znaku obilježavanja 70. godišnjice njihova umjetničkog djelovanja, nacionalni Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado upravo za kraj studenoga priprema koncert koji će biti vrhunac rođendanskog programa.

Lado, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske, svoje je umjetničko djelovanje započeo prije sedam desetljeća u mjesecu studenome, pa je upravo tom jubileju posvetio i koncert koji će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati 26. studenoga. Za koncert u rođendanskom mjesecu najavljen je bogat repertoar s nekim od najpoznatijih točaka kojima oduševljavaju publiku ne samo u Hrvatskoj nego i po cijelom svijetu. Tako će na koncertu pod nazivom „Antologija III: 70 godina ansambla Lado” publika kroz pjesmu i ples moći doživjeti svatovske običaje Podravine, običaje u sjeverozapadnom dijelu Vojvodine, moći će upoznati život pastira u zapadnoj Hercegovini, doživjeti žetvene običaje Baranje i još mnogo toga.

Ansambl Lado osnovan je 1949. godine i od tada do danas istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i scenski prikazuje bogatu hrvatsku glazbenu i plesnu tradiciju. Sjajni pjevači i plesači, vrhunski profesionalci s više od stotinu koreografija i stotinama instrumentalnih, vokalnih i plesnih točaka oduševljavaju do savršenstva uigranim nastupima, ali i izvornim narodnim nošnjama iznimne vrijednosti i ljepote.

Nastupali su na najprestižnijim svjetskim pozornicama, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama… Zbog svega toga kao i zbog uzajamne povezanosti ansambla Lado i zagrebačke publike rođendanski se koncert očekuje s iznimnim zanimanjem.