Kad u prozirnu kutiju magije, kutiju želja, stavimo šarene perle snova i ljubavi, pa je protresemo, snažno, u ritmu otkucaja vlastitog srca, što dobijemo? Ostvarenje sna!? Laboratorij kulture – Felix, vaša je prozirna kutija u koju ćete moći bez ograničenja stavljati šarene perle snova i ljubavi.

U Laboratoriju kulture – Felix, učit ćete Sve o filmu od A do Ž, od povijesti filma do gotovog autorskog djela, na temu tolerancije. Predavači su profesionalno potvrđena imena, od teoretičara filma, redatelja, snimatelja, ton majstora, montažera, kostimografa, maskera, skladatelja, scenografa, majstora rasvjete, novinara, urednika…Tako ćemo saznati gdje je i kad rođen film? Tko je snimio prvi film u Zagrebu? Tko su bili prvi glumci, a koje su bile prve teme? Kako se piše scenarij? Čemu služi? Kako priču iz glave staviti na papir?

ilustracija_1_l

Ovako Laboratorij kulture – Felix najavljuje jedinstvenu filmsku radionicu koja je namijenjena mladima i na kojoj će polaznici svoju kreativnost moći izraziti radeći na vlastitom filmu.

Ideja o filmskoj radionici nastala je unutar skupine vrhunskih profesionalaca koji mladima žele prenijeti svoja znanja i koji žele potaknuti interes za brojnim zanimanjima koja nudi filmska umjetnost. Među predavačima su i dobitnica Zlatne Arene, kostimografkinja Željka Franulović, nagrađivani filmski snimatelj Branko Cahun, te brojni drugi zanimljivi predavači koji će na konkretnim primjerima pokazati kako korak po korak nastaje film. Posebno je poticajan i prostor u kojemu će se radionica održavati, u šarmantnom okruženju Zagreb filma na zagrebačkom Kaptolu. A na kraju će polaznici uz pomoć predavača snimiti i vlastiti film na temu tolerancije“, najavljuje osnivačica Laboratorija kulture – Felix, Mirjana Novak Perjanec, dugogodišnja suradnica i asistentica režije na brojnim filmskim i televizijskim projektima u Hrvatskoj.

Polaznici će na radionici moći naučiti i kako se gradi filmski stan ili kuća, što je bubica, a što pecaljka, kakva je to filmska rasvjeta, kako nastaje glazba za film…

Filmska edukacija, iako u svijetu prisutna već gotovo stoljeće, u našem je kontekstu često bila nedostatna. Velika glad učenika, studenata i polaznika za filmskim obrazovanjem, kao i odmah vidljivi rezultati i napredak, samo su potvrdili postojanje velike potrebe za audiovizualnom edukacijom. Proučavanje filmske povijesti, estetike, teorije i prakse nesumnjivo će doprinijeti kako kognitivnom tako i emotivnom promišljanju, ali i sazrijevanju svakog polaznika. Filmska škola izvan akademske zajednice odavno je bila nužnost. Sada je napokon došlo vrijeme da postane realnost, najavljuje povjesničar filma i jedan od predavača, Daniel Rafaelić.

Upisi traju do kraja rujna, a radionice započinju u listopadu.

Više pojedinosti o radionicama, predavačima i upisima na stranici: www.laboratorijkulturefelix.hr i na Facebook stranici: www.facebook.com/laboratorijkulture/

Kontakt info:

Mirjana Novak Perjanec

E: [email protected]

M: 098 47 68 67

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here