Kula Lotršćak se nalazi na zagrebačkom Gornjem gradu, a u prošlosti se još nazivala i Kula od Dverca. Tako je nazvana po vratašcima Dverce koja su se nalazila u neposrednoj blizini, a srušena su kako bi se uredila južna promenada, tj. današnje Strossmayerovo šetalište. Sama kula dobila je ime po zvonu koje je označavalo vrijeme zatvaranja gradskih vrata, tzv. campana latrunculorum ili zvono lopova. Smatra se jednim od najbolje sačuvanih objekata gradskog obrambenog sustava.

Izgrađena je sredinom 13. stoljeća u sklopu utvrđivanja Gradeca. Zvono je u kulu stavljeno tek 1646. godine. Mnogi povjesničari smatraju da pripada romaničkom obliku fortifikacijske gradnje, zbog svojeg četvrtastog tlocrta i strukture zidova. Nakon svoje obrambene funkcije, Kula Lotršćak prilagođavala se različitim potrebama.

Izgrađena je od nepravilnog kamena s miješanom opekom. Debljina njezinih zidova iznosi oko dva metra. Prizemlje i prvi kat su nadsvođeni širokim križnim svodovima. Okomiti bridovi tornja izgrađeni su od kamenih kvadera, osim donjeg dijela jugozapadnog brida na koji se neposredno nastavlja gradski bedem. Četvrti kat same kule izgrađen je od opeke, a zidovi su mnogo tanji od ostatka kule. Zavojito stubište na sjevernoj strani nalazi se dijelom izvan kule, a dijelom u samoj kuli. Svoj današnji izgled Kula Lotršćak dobila je u 19. stoljeću nakon pregradnji, koje je izveo arhitekt Kuno Waidmann.

Kula je visine 19 metara, krovište iznosi još pet metara, a sama kupola šest metara, iz čega proizlazi da je cijela kula visine 30 metara. Zvono je nekada najavljivalo razne opasnosti. Sada je u kuli smješten Grički top, koji svakog dana pucnjem označava podne. Na vrhu se nalazi kupola s vidikovcem. Godine 1981. Kula Lotršćak preuređena je i otvorena za javnost.

Pod nadležnošću je Galerije Klovićevi dvori. Tamo se danas nalaze informativni centar i suvenirnica, dok su na prvom katu prostor za likovne izložbe mladih i još neafirmiranih autora.