Svakog dana, točno u 12:00, Zagreb naglo stane, ptice žurno počnu letjeti na sve strane, a ljudi uplašeno pogledavati gore-dolje zbog prodornog pucnja. Ali nema razloga za strah, to je bio samo Grički top koji je puknuo s Kule Lotrščak na Gornjem gradu i time označio podne.

Kula je nastala 1266. i njezina je uloga bila braniti južni ulaz u grad. U početku se zvala „Kula od Dverca“, a od 1646. se naziva Lotrščak zbog zvona unutar nje lat. campana latrunculorum, što bi u prijevodu značilo zvono lopova, pustahija, pijanaca i klateži, odnosno zagrebačkih lotrijaša. Kula je tako svake večeri zvonjavom u 22:00 ljeti i zimi u 21:00 označavala zatvaranje gradskih vrata.

Ne zna se točni izgled kule u srednjem vijeku, pretpostavlja se da je imala samo dva kata i dva prozora na svakom katu. Krajem 16. st. mijenja se izgled kule, a najveće promjene dogodile su se 1857. u vrijeme romantičkog vala restauriranja srednjovjekovnih građevina kada je kuli Lotrščak dozidano dva kata, a na krovu je podignut tornjić.

Zbog skupog održavanja, a manjka novaca, grad je kulu dao u zakup građanima koji su je morali održavati, ali u slučaju neprijateljskog napada vratiti gradu za obranu.

Legenda kaže da je upravo Grički top protjerao Turke iz Zagreba. Naime, on je uništio ručak paši koji se nalazio u turskom taboru blizu Zagreba te su zbog straha Turci prekinuli opsadu i pobjegli.

U 17. st. kula je bila trgovačko skladište, a jedno vrijeme u 19. st. u prizemlju se nalazila i kavana. Kasnije je kula imala i stambenu svrhu.

 

Fotograf Kristijan Jalšić

Top koji redovito puca u podne nabavljen je tek krajem 19. st. s ciljem da se zvonari svih gradskih crkava mogu ravnati po njemu. Prvi put se pucanj čuo na Novu godinu 1877, ali iz zgrade današnjeg Hidrometeorološkog zavoda. Top je kasnije premješten u kulu Lotrščak. Tijekom Prvog svjetskog rata nije se koristio sve do 1928. otkada je nastavio redovito pucati. Tada se oglasio u čast otvaranja Zagrebačkog zbora, ali u ponoć što je izazvalo strah među građanima koji su već pomalo zaboravili na top te su zapravo mislili da je opet počeo svjetski rat. Top je imao još dvije pauze u razdoblju od 2020. – 2022. kako ne bi uznemiravao građane zbog potresa u Zagrebu i Petrinji 2020.

Danas je kula Lotrščak dio Javne ustanove Galerije Klovićevi dvori, a unutar nje može se pogledati fotografska izložba o Zagrebu. Turistima je najzanimljiviji dio kule vidikovac s kojeg seže prekrasni pogled prema cijelom Zagrebu i koje je idealno mjesto za napraviti neke lijepe fotografije.

Fotograf Kristijan Jalšić