I ove sezone hoteli Hit Alpinea u Kranjskog Gori pripremili su zabavne programe za sve generacije. Jedan od njih je potraga za blagom koji će vas s ovim idiličnim slovenskim mjestom upoznati na zabavan i originalan način. Veličanstvena priroda, živopisno naselje, znamenite ličnosti i legende, puno smijeha, poticanje natjecateljskog duha i najneobičnija mjesta za selfie, sastavni su dio ove maštovite igre. U njoj ćete otkriti prekrasno jezero Jasna i izvor vode na cesti uz Vršič, doznat ćete otkuda dolazi Kekec i njegov autor i upoznat ćete pitoreskno središte Kranjske Gore. Ovim atrakcijama dodali smo još nekoliko mjesta koja nikako ne smijete propustiti posjetite li ove zime malo čarobno mjesto podno Alpa. Krenimo redom!

hotel-spik

Top 1: Jezero Jasna

Prije prvih zavoja na cesti prema Vršiču, najvišem cestovnom prijevoju u Sloveniji koji vodi do istoimenog vrha, smješteno je jezero Jasna. Mir koji ga okružuje, kristalna voda, idilične planine prekrivene snijegom, jednostavno oduzimaju dah. Jasnu čine dva povezana umjetna jezera uz rijeku Pišnicu, u blizini kojih je i mala hidroelektrana.  Kip kozoroga koji se uzdiže iznad jezera jedan je od najfotografiranijih motiva Kranjske Gore, a posebno ga obožavaju ljubitelji selfija. Poput mnogih turista, teško ćete odoljeti da se ne fotografirate baš na njegovim leđima.

kranjska-gora-01

Top 2: Ruska kapelica

Samo četiri kilometra od jezera, prekrasna je ruska kapelica pred kojom je grob neznanog vojnika. Sagrađena je u spomen na poginule ruske zarobljenike, koji su gradeći cestu od Vršiča do Trente, poginuli u snježnoj lavini prije stotinu godina.

Top 3: Izvor vode na cesti uz Vršič

Ne propustite popiti čistu planinsku vodu iz prirodnog izvora, smještenog na početku ceste na Vršič. Legenda kaže da će vam ova moćna voda ispuniti sve želje, a nutricionisti da će zadovoljiti vaše potrebe za mineralima i vitaminima.

kranjska-gora-03

Top 4: Priča o Kekecu

Ako ste i vi u okviru školske literature čitali ili pogledali film o Kekecu i danas se sjećate hrabrog dječaka koji se suprotstavio zločestom  Bedalcu i oslobodio Mojcu. Ako niste znali Kekec dolazi baš iz Kranjske Gore. Nećete odoljeti još jednom selfiju uz njegov kip, a krenete li od kipa niže cestom prema središtu mjesta, u ulici Podbreg naići ćete na rodnu kuću Josipa Vandota, autora trilogije o Kekecu.

Top 5: Središte Kranjske Gore

Pitoreskna Kranjska Gora, smještena podno Julijskih Alpi nastala je u 10. stoljeću, pa će vas u središtu mjesta oduševiti stare drvene kuće. Najstarija od njih – Liznjekova kuća, danas je muzej u kojem ćete doznati kako su živjeli bogati seljaci u drugoj polovici 17. stoljeća. U njezinoj blizini, na trgu Na Gorici prošle je godine otvoren Ljudski dom i to novoizgrađenoj zagradi koja se arhitekturom savršeno uklopila u živopisno mjesto.

skijanje

Top 6: Nordijski centar Planica

Posjet Planici veličanstveno je iskustvo. Iako je prekrasna u sva godišnja doba, posebno će vas osvojiti posjetite li je zimi. Njezina magična privlačnost ne ostavlja bez daha samo ljubitelje zimskih sportova, nego i one koji snijeg vole promatrati uz kuhano vino ili čaj iz toplih prostorija. U podnožju čak sedam skakaonica, među kojima je i najveća na svijetu, smješten je Nordijski centar, koji njeguje tradiciju skijaških skokova i letova, a nezaobilazno je mjesto za treninge i natjecanja u skijaškom trčanju. I oni manje hrabri žičarom će se popeti do vrha, a samo najhrabriji u dolinu će se spustiti Planica Ziplineom.

Top 7: Slovenski planinarski muzej

U Mojstrani, nedaleko od Kranjske Gore, ne propustite posjetiti Slovenski planinarski muzej, jedinstveni planinarski centar u Sloveniji. Razgledajte stalnu izložbu „Put je priča, a priča je put“, pogledajte film o veličanstvenim slovenskim planinama, nakon čega će se i vama probuditi želja za planinarenjem.

Top 8: Ledeno kraljevstvo

Posjetite li Kranjsku Goru između Božića i Nove godine, ne propustite Ledeno kraljevstvo u kanjonu Mlačica u blizini Mojstrane. Kraljevstvo Snježne kraljice, velika kristalna dvorana ledenih slapova i fontana, inspiracija su za bezbrojne selfije, a ako možete izdržati niske temperature pogledajte polusatnu predstavu  na otvorenom koja donosi još jednu božićnu priču u okruženju ledenjaka.

ramada-resort

Top 9: Pri Žerjavu

Gastronomija Kranjske Gore bazira se na tradicionalnim restoranima i gostionicama u kojima možete uživati u domaćoj hrani i veseloj atmosferi. Jedna od njih je i gostionica Pri Žerjavu u mjestu Rateče, koja neprekidno radi još od 1912. Tradicionalna kuhinja ovog kraja probudit će gurmana u vama, a svakako preporučamo krape od svježeg sira.

Top 10: Hit Alpinea

Ramada Resort Kranjska Gora leži uz samo skijalište, koje je odlično održavano i na kojem tijekom zime uvijek ima snijega. Ovaj hotel proglašen je najboljim skijaškim hotelom u Sloveniji, a uz njega u sastavu Hit Alpinee posluju Ramada Hotel & Suites, hotel Kompas, hotel Špik i apartmani Vitranc. Jedino u hotelima Hit Alpinea možete uživati u kupeljima, tretmanima lica i tijela te masažama čija je osnovna komponenta voda iz glečera, otkrivena duboko između slojeva zemlje.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here