Praizvedbom baleta “Kraljevi bogova” u zagrebačkom HNK svečano je zatvoren 28. Muzički biennale Zagreb, glazbena avantura koja je trajal ukupno osam dana. “Kraljevi bogova” nastali su u koprodukciji MBZ-a i HNK-a, s čijim je baletnim ansamblom i solistima glasoviti francuski koreograf Pascal Touzeau pripremio ovu baletnu predstavu, a originalnu glazbu skladali su mladi hrvatski skladatelji Ivana Kiš i Tomislav Oliver.

Balet se sastoji od dva dijela. Prvi se izvodi uz skladbu Kompleksna poezija Tomislava Olivera, a skladba Ivane Kiše u drugom dijelu zove se Mehanizam sebičnoga gena. Obje skladbe na praizvedbi i premijeri izveo je Orkestar HNK pod ravnanjem maestra Diana Tchobanova.

Pozornica i orkestar su dva različita svijeta, ali sve to, uključujući i čitavu ekipu iza scene kao i sve ljude u publici, predstavlja život kazališta i unosi u predstavu još veću energiju. Drago mi je što sam se mogao odazvati pozivu direktora Baleta HNK Leonarda Jakovine jer su mi se jako svidjeli i vaš grad, i baletni ansambl, i koncept predstave Kraljevi bogova“, izjavio je koreograf Pascal Touzeau.

Tjedan talenta, strasti i snage

Biennalski petak otvorili su mladi. Veni Academy, HR-projekt i GNG GU Elly Bašić udružili su u proteklih tjedan dana snage, talente, radoznalost i strast. Nakon prekjučerašnjeg nastupa na Zrinjevcu, jučer ujutro zasvirali su u Oktogonu, a poslijepodne su “uglazbili” unutrašnjost zgrade Muzičke akademije. Iz bogatog programa glazbenog petka svakako je potrebno izdvojiti koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom, koji će se osobito pamtiti po ovacijama publike upućene orkestru, maestru Kalajdžiću, svim solistima, a osobito orguljašici Ljerki Očić i ponajviše skladatelju Davorinu Kempfu nakon praizvedbe njegovog Simfonijskog stavka za orgulje i orkestar.

Ovogodišnji MBZ obilovao je zanimljivim i inovativnim sadržajima različitih izraza i formi: od komorne glazbe, simfonijskih koncerata i kazališnih projekata, opera i suvremenog plesa do jazza, elektroničke glazbe i multimedijskih eksperimenata. Ovaj međunarodni festival suvremene glazbe, s tradicijom duljom od pola stoljeća, u osam dana programa donio je 40 koncerata i glazbeno-scenskih predstava, s oko 700 izvođača iz Hrvatske i svijeta te nastupe 3 simfonijska orkestra i 11 komornih ansambala.

međunarodni festival suvremene glazbe4