”Vožnja biciklom znači boljitak i za zdravlje naših građana, ali i rezultira čišćim gradom, kakvom težimo svi koji ga volimo ”– istaknuo je gradonačelnik, gospodin Milan Bandić, predstavivši projekt Europski biciklistički izazov 2016. na današnjoj konferenciji za novinare u Kavani Johann Franck na Trgu bana Josipa Jelačića.

Koordinatorica projekta, gospođa Darinka Jug, podsjetila je da je ovaj hvalevrijedan projekt pokrenuo grad Bologna kao projekt natjecanja europskih gradova u svakodnevnom korištenju bicikala. „Grad Zagreb se u projekt prvi put uključio prošle godine i možemo biti ponosni na činjenicu da se već u prvoj godini pozicionirao na 15. mjesto te da je ukupno 355 Zagrepčana biciklima odvozilo 31.315 kilometara i pritom su uštedjeli 6326 kg CO2. Ove nam je godine naravno cilj da budemo još uspješniji“, istaknula je.

Gospođa Ivona Čulo, generalna direktorica izdavačke kuće Adria Media Zagreb, koja se u projekt uključila kao suorganizator, navela je kako Adria Media Zagreb već godinama popularizira razne aktivnosti kojima je cilj građane potaknuti na veću ekološku osviještenost. „Velika nam je čast biti dio ovog projekta kojim se senzibilizira javnost na to da moramo biti odgovorni prema prostoru u kojem živimo te prirodi općenito. Mi već tradicionalno obilježavamo Dan planeta Zemlje našim eventom StoryGreen koji će se ove godine održati 23. travnja i bit će u potpunosti posvećen mobiliziranju javnosti na vožnju biciklom i sudjelovanje u Europskom biciklističkom izazovu. Nastavljamo s eventom Orange Bike Ride koji organiziramo u suradnji s Nizozemskim veleposlanstvom 7. svibnja na Europskom trgu, a veliko finale i proglašenje pobjednika izazova bit će na StoryFestu koji će se održati 11. lipnja na Cvjetnom trgu.“

Kraljevina Nizozemska svjetski je lider u bicikliranju te pokrovitelj projekta Cycling Festival Europe koji promiče iste ciljeve kao i Europski biciklistički izazov 2016.
„I projektom Orange Bike Ride želimo potaknuti što više ljudi na bicikliranje, ali i gradske vlasti na integriranje biciklističke infrastrukture u gradsku mobilnost“ , izjavila je Nj. E. gospođa Ellen Berends.

Na Europskom trgu 7. svibnja od 10 do 13 sati održat će se EU PIKNIK, kojim će Europska komisija obilježiti Dan Europe, o čemu je govorio Nj. E. gospodin Branko Baričević. „Bit će to jedno veliko događanje koje će objediniti sva ova tri projekta i ujedno uvod u Europski tjedan kojeg ćemo obilježili brojnim aktivnostima u raznim hrvatskim gradovima“, istaknuo je.

Gospodin Dubravko Teur, zamjenik načelnika Policijske uprave zagrebačke, informirao je o dosadašnjim iskustvima u Pilot-projektu policijske biciklističke ophodnje na području grada te izrazio podršku policije projektu koji će veći broj građana potaknuti da za prijevozno sredstvo odaberu bicikl što svakako može doprinijeti i manjim prometnim gužvama u Zagrebu.

Po završetku press konferencije, gradonačelnik je u ime Grada uručio bicikle za pet zagrebačkih policijskih postaja, a brojne poznate osobe, od kojih izdvajamo glazbenika Tonija Cetinskog, pjevačicu i voditeljicu Sanju Doležal, dizajnericu Matiju Vujicu, poznate glumce Borisa i Marija Mirkovića i glumice Kristinu Krepelu te Anu Begić Tahiri, kao i radijskog i TV voditelja Ivana Vukušića, fotografirale su se uz hashtag oznaku #vozimzazagreb koja će se koristiti u promociji ovog projekta. Svojim angažmanom svi oni žele potaknuti građane da se uključe u projekt, preuzmu aplikaciju „Cycling 365“ i VOZE za ZAGREB!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here