Na području Republike Hrvatske postoji mnogo primjera dobre prakse promicanja zdravlja koje provode različite institucije i akteri. Upravo je to bila tema Konferencije „Živjeti zdravo“, u sklopu istoimenog Nacionalnog programa, koja je održana na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Nacionalni program „Živjeti zdravo“ provodi se posljednje tri godine u svim županijama Republike Hrvatske, a u Gradu Zagrebu organiziraju ga NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo te Hrvatski zavod za javno zdravstvo (pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja). Uz ravnatelja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimira Šostara, na konferenciji su govorili i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak, pomoćnica ministra zdravlja prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med., voditeljica Odjela za zdravstvo Grada Zagreba, izaslanica Gradonačelnika Ivana Portolan-Pajić, dr. med. te brojni drugi stručnjaci.

„Danas smo vidjeli mnogo primjera dobre prakse koji dolaze od najrazličitijih institucija i aktera. Siguran sam da će nam ovo novostečeno znanje pomoći u našem nastojanju da građani Republike Hrvatske usvoje zdraviji način života. Vrlo je važno da dijelimo iskustva i znanje jer je to jedini način da unaprijedimo zdravlje svih građana“, istaknuo je dr. Krunoslav Capak.

Na Konferenciji su predstavljeni primjeri dobre prakse promicanja zdravlja od strane lokalnih zajednica, institucija poput vrtića i škola, gospodarstvenih subjekata, udruga civilnog društva i drugih aktera. Cilj je na nacionalnoj razini potaknuti daljnju implementaciju dobre prakse uz pomoć dijeljenja znanja, iskustava i rješenja u promicanju zdravih navika.

„Drago mi je da smo danas imali priliku predstaviti primjere dobre prakse koje provodi Nastavni zavod ovdje u Zagrebu. No, puno mi je draže to što smo imali priliku upoznati se i s drugim pozitivnim projektima jer je zdravlje ipak nešto o čemu svatko pojedinačno, ali i svi zajedno moramo brinuti, od Zavoda preko drugih institucija do pojedinaca“, naglasio je dr. Zvonimir Šostar.

„Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i oboljenja u svijetu, ali i u Hrvatskoj, a moguće ih je spriječiti promjenom loših navika. Primjeri dobre prakse djeluju na svijest građana te je iznimno važno poticati ih. Upravo to je i bio cilj današnje konferencije, gdje smo imali priliku čuti iz prve ruke kako svi zajedno možemo unaprijediti zdravlje i riješiti se loših navika“, kazala je Ivana Portolan-Pajić, dr. med.

Provedba Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ pod nadzorom Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo započela je 2002. godine. Aktivnosti su usmjerene na poboljšanje zdravlja cijele populacije te se djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoji informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života.

„Loša kvaliteta života nije fenomen koji se javlja samo u Hrvatskoj, dapače, radi se o problemu s kojim se susreću mnoge zapadne zemlje, a nedovoljna tjelesna aktivnost zbog sjedilačkog načina života, odnosno preveliko opterećenje poslom, izloženost stresu i životnim navikama štetnima po zdravlje predstavljaju najčešće uzroke. Iz tog je razloga bitno osvijestiti širu javnost o načinima pravilne prehrane te važnosti tjelesne aktivnosti kako bi, u konačnici, smanjili broj oboljenja od tzv. modernih bolesti“, izjavila je prim. Vera Katalinić-Janković. dr. med.