Najveća svjetska imena ozbiljne glazbe, imena najvećih zvijezda zabavne i jazz glazbe kao što su Tina Turner, Nick Cave, Ella Fitzgerald, Sting, Cesaria Evora, The Platters, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan, Juliette Gréco, Chick Corea, Charles Aznavour, Omara Portuondo, Misia, Paco de Lucía nastupala su u ovoj kulturnoj instituciji smještenoj u Zagrebu između željezničkog kolodvora i Avenije Vukovar, u četvrti Trnje.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, koju godišnje posjeti više od 760.000 posjetitelja te je u njoj održana Pjesma Eurovizije 1990. godine, izgrađena je 1973. godine, a nazvana je po Vatroslavu Lisinskom, hrvatskom skladatelju iz 19. stoljeća.

Skupština grada Zagreba na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Većeslavom Holjevcem donijela je 1957. godine odluku o gradnji Dvorane te je izgradnja počela je 1961. godine. Službeno otvaranje trajalo je dva dana, 29. i 30. prosinca 1973. godine te su pod nazivom „Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici‟ besplatno nastupili svi izvođači predstavivši raznovrsne programe ozbiljne i zabavne glazbe na čelu s našim najistaknutijim ansamblima i solistima. Od tada do danas, 29. prosinca obilježava se Dan Dvorane i na taj se dan svake godine tijekom cijeloga dana u prostorima Dvorane održavaju razni programi.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u svom sastavu ima Veliku dvoranu, Malu dvoranu, četiri salona za sastanke, veliko funkcionalno predvorje i tri snack bara te je otvorena radnim danom od 10:00 do 20:00 sati, a subotom od 9:00 do 14:00 sati.

Produkcija i organizacija vrhunskih glazbenih, ali i brojnih multimedijalnih priredbi osigurali su Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog vodeće mjesto na području  glazbeno-koncertne djelatnosti u Hrvatskoj, ali i užoj regiji. Ovaj pravi glazbeni hram izvanredno je estetski i akustički oblikovan te opremljen najsuvremenijom tehničkom opremom.

Budući da je prostor multifunkcionalno dizajniran i dobro osmišljen, uz primarnu djelatnost priređivanja vrhunskih koncertnih priredbi, Dvorana organizira filmske premijere, zanimljive izložbe, a često je i domaćin međunarodnih kongresa i skupova čime sustavno njeguje kongresni turizam i promovira ekonomske potencijale i turističke mogućnosti Zagreba i Hrvatske.

Do sada je u Lisinskom održan Međunarodni simpozij arhitekture Dani Orisa, Forum Hrvatskog energetskog društva, Europski dan poduzetnika (EDE), Kongres Europske seniorske organizacije (ESO), Kongres malih i srednjih poduzetnika, Svjetski kongres patofiziologije trudnoće, Svjetski kongres perinatalne medicine i dr. te je od samih početaka Dvorana programski povezana s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS), Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika (HDGU) i Muzičkom akademijom u Zagrebu i to s ciljem ostvarivanja što raznolikije glazbene ponude.

Danas Dvorana Lisinski središnje je mjesto održavanja pokusa i koncerata Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te je odavno prerasla okvire Zagreba i Hrvatske te postala mjesto susreta hrvatske kulture s ostalim svjetskim kulturama.

Zbog svojih dugogodišnjih iznimnih zasluga u organiziranju glazbenih priredbi, programska služba Dvorane je 2007. godine primila nagradu “Milka Trnina” koju dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Dvorana Lisinski je već 38 godina sinonim za vrhunski glazbeni proizvod, a ciklus Lisinski subotom, jedinstven je spoj pomno razrađene programske koncepcije koju čini klasični koncert i razgovor s umjetnicima u Velikoj dvorani te potom plesno-zabavni program u predvorju Dvorane.

Od samoga početka, ciklus je zamišljen kako bi publici predstavio trenutačno najtraženije svjetske ansamble i glazbene umjetnike. O dugogodišnjem uspjehu ove priredbe, koja se održava od 1981. godine, svjedoči i Nagrada grada Zagreba koju je Dvorana primila 1989. godine.

U želji da hrvatskoj publici predstavi vrhunski operni doživljaj, Dvorana je u siječnju 2009. pokrenula i ciklus pod naslovom Metropolitan u Lisinskom koji donosi izravne prijenose opernih predstava iz najveće svjetske operne kuće, njujorške Metropolitan opere. Dvorana je uvijek bila u tijeku sa suvremenom glazbom i avangardnim pravcima što svjedoče brojni umjetnici koji su upravo u Lisinskom, osobito u vrijeme održavanja Muzičkog biennala Zagreb, domaćoj publici predstavili svoja najrecentnija glazbena ostvarenja. Kulturna raznolikost priredbi koje Dvorana nudi osigurava i promovira hrvatsku glazbenu kulturu u svijetu.