Hrvatska poljoprivredna komora predlaže isplatu poticaja sada, za vrijeme sjetve, kada je poljoprivrednicima najpotrebnije.

Tvrde kako isplata poticaja nakon sjetve ne bi bilo racionalno iskorištavanje proračunskih sredstava, a bez poticaja nema proizvodnje ni konkurentnosti.

”Veliki dio poticaja potroši se na kredite, tako da ne ostane mnogo za proizvodnju” rekao je novoizabrani predsjednik poljoprivredne komore Frano Ivković. Problem je, kaže, u tome što poticaji iz godine u godinu kasne.

Hrvatsku poljoprivredu usporedio je s poljoprivredom u Europskoj uniji, rekavši kako države u Europske unije imaju visoke standarde, ali i visoke tržišne subvencije. Države izvan EU s izrazito manjim subvencijama imaju i niže standarde proizvodnje.

Glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore Damjan Bogdanić rekao je kako su višekratno tražili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, no oni su se nisu odazivali na njihove pozive.


Ivković je spomenuo i pritisak koji se vrši na poljoprivrednike da su im proizvodi preskupi.

”1995. godine bili smo na 10 posto prijeratne proizvodnje i trebalo je mnogo ulaganja da se povrate stari rezultati” objašnjava Ivković, potkrepljujući to brojkama u uvozu. Naime, prije smo uvozili i do 90 posto voćaka, dok je sada ta brojka smanjena na 20 posto.

”Hrana je danas strateški najvažniji čimbenik u svijetu” zaključio je predsjednik komore, poručujući Ministarstvu poljoprivrede da izvrši odluke Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.


Na političke napade na Hrvatsku poljoprivrednu komoru odgovaraju kako će potražiti pomoć od svojih suradnika u Europi i tražiti od njih podršku.

Izvor: www.infopunkt.tv