Početna Lifestyle Knjižnice grada Zagreba: Što Zagrepčani najviše čitaju

Knjižnice grada Zagreba: Što Zagrepčani najviše čitaju

knjižnice grada zagreba
Foto: Pixabay

“Svi znamo da je ljeto pravo vrijeme za opuštanje, odmor, ali i bijeg u neki drugi svijet od onog uobičajenog” – tako započinje priča emitirana u eteru Yammat FM-a u utorak, 4. kolovoza.

Polako se briše prašina sa polica te se biraju knjige koje će u ljetnim mjesecima i uz sunčanje na plaži biti idealan suputnik. Zanimljiva informacija za mlađe naraštaje stiže od britanskog Independenta koji je objavio popis klasika koje svaka osoba mora pročitati prije završetka srednje škole. Od “1984.” Georgea Orwella, preko “Lovca u žitu” J.D. Salingera do “Ponosa i predrasuda” Jane Austen.

Prema informacijama koje je za Yammat FM dala urednica web stranica Knjižnica grada Zagreba Zdenka Sviben, Zagrepčani najviše vole čitati skandinavske autore.

“Najviše se čita Jo Nesbø, svi njegovi naslovi, primjerice “Leopard”, “Fantom”, “Policija”, dakle krimići”, izjavila je Sviben na Yammatu. “Leopard” je u sedam mjeseci ostvario 301 posudbu”.

Potvrđuje kako Zagrepčani jako vole čitati, barem ako je suditi prema brojkama.

“U naše 42 knjižnice te dva bibliobusa, u prvih šest mjeseci ove godine, 118.000 članova posudilo je oko milijun i pol knjiga. Što bi značilo oko 12 knjiga po članu. Naravno, pri tome treba uzeti u obzir djecu koja posuđuju lektiru”.

Posudba je preko ljeta na 60 dana, stoga Sviben napominje da će građani malo teže nabavljati željene popularne naslove. Poznato je i da neki naši sugrađani knjige ne vraćaju na vrijeme ili uopće, no problem predstavlja i broj dostupnih primjeraka. Dodajte na to i smanjenu produkciju u sektoru nakladništva i imate problem.

“Moram reći da smo dosta zakinuti jer je nabava knjiga pala, u odnosu na prošlu godinu čak 15 posto. Razlog su smanjenje produkcije, ali i smanjena sredstva za nabavu. To su sredstva koja dobivamo od Grada i Ministarstva kulture. U odnosu na 2011. godinu, razlika u nabavi građe je čak 33 posto.”

“Znamo u kojim vremenima živimo, ali knjiga je ipak temelj kulture, obrazovanja i odgoja. Apeliram na one koji o nama odlučuju da nam ipak malo više pomognu.”

Bez obzira na probleme, Knjižnice grada Zagreba otvorene su tijekom ljeta za sve posjetitelje, ali po skraćenom radnom vremenu o kojem se možete informirati na njihovom webu – kgz.hr. Osim toga, knjižničari na stranici svakodnevno objavljuju razne korisne sadržaje. Među njima valja istaknuti i nekoliko preporuka.

“To su knjige koje mi preporučujemo kao knjižničari, koje nisu toliko u žiži interesa, a izuzetno su vrijedne i kvalitetne. Rekla bih ipak vrijednije od recimo ‘Pedeset nijansi sive’ koja je u vrhu prema broju posudbi. “Spomenula bih Irenu Vrkljan i njezin “Protokol jednog rastanka”, nije baš lako štivo, ali je jedan romansirani kolaž zapisa o ljubavi. Također bih svakome tko nije čitao Kristijana Novaka preporučila njegovu “Črna mati zemla”, poprilično ozbiljna i malo teža, ali izuzetno kvalitetna i vrijedi ju pročitati.”

Osim naših naslova, istaknula je i jedan strani. “Preporučila bih roman jedna španjolske autorice “Vrijeme između krojenja” čija radnja je smještena u Španjolskoj i Maroku 30-tih godina prošlog stoljeća, pred početak španjolskog građanskog rata. Rekla bih da je to mješavina špijunskog i ljubavnog romana s velikim brojem stranica pa bih rekla da je idealno ljetno štivo.”

Tekst i tonove s portalom Zagrebonline.hr podlijelila je radijska postaja Yammat FM.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here