Iako u svijetu postoji više od 2.000 vrsta, slavonske domaće šljive posebno se ističu svojom kvalitetom u velikoj konkurenciji na tržištu, a možete ih kupiti u svakom Konzumu. Na nepreglednim slavonskim poljima smjestili su se i brojni voćnjaci čije krošnje skrivaju pravo vitaminsko i antioksidansko svojstvo u svakom plavo-ljubičastom plodu šljive.

Ovo višenamjensko voće može se konzumirati na bezbroj načina te svakom jelu daje posebnu i prepoznatljivu notu. Među najpopularnija jela svakako spadaju knedle sa šljivama koje su omiljeno jelo djeci, ali i odraslima. Uz to šljive se odlično uklapaju i u mesna jela, dajući im posebnu aromu.

plum-dumplings-444634_1920

Malo je naših baka koje svako ljeto ne kreću s pripremom zimnice, a kod svake iskusne kuharice marmelada od šljiva obavezna je teglica koja se nalazi u smočnici. Svojim velikim iskustvom, svaka baka može potvrditi da su upravo domaće šljive, najbolji izbor u pripremi marmelade ili pite od šljiva.

Zanimljivo je da su šljive jedno od voća koje sadrži najviše vitamina C, B6, B3 i K, magnezija, željeza, kalcija i kalija. Za sve one koji paze na liniju šljiva je odlična kao međuobrok jer obiluje vlaknima, a nema ni malo masnoće.

Sladak i sočan okus ovog neodoljivog voća potaknut će vas na mnoge eksperimente u kuhinji, a u kombinaciji s domaćim neretvanskim lubenicama tijelu ćete osigurati potrebnu dozu vitamina, minerala i vlakana koja će osigurati zdravlje i pravilan rad organizma.

Knedle sa šljivama

Skuhaj 1 kg krumpira u slanoj vodi, oguli i na dasci propasiraj.
Kad se malo ohladi, dodaj žlicu masti ili maslaca, jaje, soli, brašna (koliko traži) i umiješaj krumpirovo tijesto.
Razvaljaj ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izreži na četverokute.

Na svaki komad stavi šljivu.
Ako su šljive kisele, izvadi košćicu i stavi šećera.  Od tijesta i šljive napravi okruglicu.

Kuhaj ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu.

Na tavi proprži mrvice(prezle) na masti (putru) i prelij po knedlama.  Okruglice, knedle pospi cimetom i šećerom.