Početna Događanja Ključ grada Zagreba u novim rukama

Ključ grada Zagreba u novim rukama

Svakih 4 do 5 godina bira se nova predvodnica – najvažnija funkcija u timu ključna za uspjeh Zagrebačkih mažoretkinja. Prvi dio inicijacije temelji se na staroj zagrebačkoj tradiciji iz Austro-Ugarske kojom su vojnici pri nastupanju novog zapovjednika obilazili centar grada s bakljama. Tako će i Zagrebačke mažoretkinje s početkom u 19 sati proći centrom grada od Palmotićeve ulice preko Jurišićeve do Trga bana Jelačića. S Trga nastavljaju Ilicom do Tomićeve, a završetak obilaska je u Ćirilmetodskoj oko 19:15 sati.

Zagrebačke mažoretkinje ponosne su „čuvarice ključeva grada“ , a titulu im je povjerio gradonačelnik Zagreba. Simbolični ključevi grada iz 19. stoljeća predavali su se gradonačelniku i sucu grada, a otvaraju Kamenita vrata, Mesnička vrata i Poljska vrata. Prema poznatoj tradiciji održava se i drugi dio inicijacije u Starogradskoj vijećnici gdje bivša predvodnica predaje funkciju novoj. Jedinstvenost formacije dočarat će svjetlost svijeća koje drže same mažoretkinje, a poruka je jedna – svjetlost jedne svijeće je malena, ali ujedinjeni plamičak velikog broja svijeća tvori veliku svjetlost.

Odabrana među 620 djevojaka, Viktorija Čeh (21) se već 5 godina priprema za funkciju nove predvodnice. Uz studij radi u Zagrebačkim mažoretkinjama čiji je član već 13 godina, a iza sebe ima brojne nastupe i niz uspjeha poput 7 osvojenih europskih, županijskih i regionalnih prvenstava, kao i 6 državnih te 1 naslov viceprvakinje Hrvatske.

Zagrebačke mažoretkinje od svojeg osnutka 1993. godine osvojile su 14 prvenstava Europe i 18 prvenstava Hrvatske te održale čak 270 inozemnih nastupa u 22 države Amerike, Azije i Europe.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here