U srijedu 8. travnja, posebnim filmskim programom te nizom pogodnosti, kino Europa proslavit će točno 90 godina od projekcije filma “Nibelunzi” kojim je započela dugogodišnja i danas iznimno štovana tradicija ovog kultnog zagrebačkog kina u Varšavskoj.

Tijekom cijelog dana, ulaz na projekcije u obje dvorane bit će besplatan uz važnu napomenu kako je broj ulaznica ograničen te ih je potrebno prethodno preuzeti na blagajni kina, uz iznimku projekcije dokumentarnog filma “90 godina kina Europa” u 18 sati, za koji ulaznice nisu potrebne.

RASPORED PROJEKCIJA:

Velika dvorana

18:00 h – 90 godina kina Europa (r. Ivan Sikavica, 2015.)
20:00 h – Cinema paradiso (r. Giuseppe Tornatore, 1988.)

Dvorana Müller

11:00 h – Hannah Arendt (r. Margarethe von Trotta, 2012.)
13:10 h – Prošlost (r. Asghar Farhadi, 2013.)
15:30 h – O konjima i ljudima (r. Benedikt Erlingsson, 2013.)
17:00 h – Alabama Monroe (r. Felix von Groeningen, 2012.)
19:00 h – Turist (r. Ruben Östlund, 2014.)
21:10 h – Pogrešna dostava (r. Ritesh Batra, 2013.)

Svi koji preuzmu ulaznice za film “Cinema paradiso” sudjelovat će u nagradnoj igri u kojoj će pet najsretnijih osvojiti ulaznice za koncert Ennija Morriconea, inače autora glazbe za ovaj film, u zagrebačkoj Areni 11. travnja. Osim toga, cijene u Caffe baru Europa bit će snižene 50%, a od 18 do 23 sata posjetitelje će kroz proslavu glazbom voditi Višeslav Laboš.

Kino Europa – kratka povijest

Sagrađeno je na prijelazu 1924. i ’25. zahvaljujući resursima obitelji Müller, a prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza s osnovnom idejom da Zagreb dobije najljepše i najmodernije kino ovih prostora. Otvoreno je 8. travnja svečanim projekcijama filma “Nibelunzi” Fritza Langa te domaćeg filma “Dalmacija, zemlja sunca”.

U listopadu 2007., Grad Zagreb otkupio ga je u nakon uspješne akcije “Daj mi kino” u realizaciji Zagreb Film Festivala i Hrvatskog Filmskog Saveza. Zagreb i Zagrepčani vječno će pamtiti tu godinu, kada su domaća filmska i kulturna javnost te svi zaljubljenici u film apelirali na gradske vlasti da otkupe ovu dvoranu i ostave je korištenju u filmske svrhe. Početkom 2008. upravljanje je povjereno Zagreb Film Festivalu s namjerom da kino Europa postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti.

Godine 2013., Ministarstvo kulture RH donijelo je Rješenje prema kojem je kino Europa zaštićeno kulturno dobro te nacionalno blago Republike Hrvatske. Sa svojim bogatim štukaturskim dekoracijama i postsecesijskim klasicističkim detaljima, ovo doista kultno gradsko kino smatra se jednim od naljepših prostora u Zagrebu.

 

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here