Iako vijest datira još s početka prosinca, za pohvale nikada nije kasno. Kazalište “Vidra” u Draškovićevoj 80, druga scena Satiričkog kazališta “Kerempuh”, prošlog je mjeseca postala prva dvorana u Hrvatskoj koja je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.

Kazalište vidra

Kako doznajemo sa službenih stranica kazališta Kerempuh, u projekt optimizacije kazališnih prostora Vidre osobama s invaliditetom uloženo je oko 25 tisuća kuna za što se pobrinulo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Postavljena je mobilna rampa koja osobama u kolicima omogućava pristup dvorani, zatim taktilna staza te reljefirana podloga koja slijepe osobe vodi kroz predvorje i sve do ulaza u dvoranu. Osim toga, novitet su i oznake sjedala za slijepe i slabovidne na brajici.

Iz kazališta najavljuju kako će se ove godine osobama s invaliditetom prilagoditi i “Kerempuhova” zgrada u Ilici 31.

Za one koji post-adventsko razdoblje priželjkuju “razbiti” novom predstavom u zagrebačkim kazalištima, podsjetimo da je u Kerempuhu moguće pogledati “Političko vjenčanje”, premijerno izvedenu 19. prosinca. Riječ je o komediji Fadila Hadžića koja tematizira priču o mladom paru koji planira vjenčanje i zajedničku budućnost. Međutim, da bi krenuli u novi život moraju “preživjeti” večeru s roditeljima i zadobiti njihov pristanak. Kreće razotkrivanje dviju obitelji potpuno različitih svjetonazora.

“Političko vjenčanje” komedija je koja ismijava svako atrofično mjesto naših brakova, obitelji i društveno-političke zajednice. Iako je praizveden 1968., u ponovnom čitanju ovaj tekst zvuči nevjerojatno aktualno te bilježi tvrdoglavu nepromjenjivost političke i gospodarske podijeljenosti, čime i ističe sav apsurd tog trajnog nadmetanja i vječne borbe bez pobjednika – stoji u analizi predstave na službenoj internetskoj stranici kazališta Kerempuh.

političko vjenčanje

Autor: Marko Hodalj